NRK Meny
Kjøttboller

Kjøttbollene har vært ti minutter i stekeovnen før de stekes i pannen.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Svenske kjøttboller

Stjernekokk Bjørn Svensson på restaurant Oscarsgate i Oslo har laget en populær ferdigrett fra Fjordland fra bunnen av: Kjøttboller med potetstappe, fløtesaus og rørte tyttebær.

Slik gjør du

Kutt opp kepaløk og stek den lett i pannen til den blir blank.

Finn frem en bolle hvor du putter oppi karbonadedeig, løk, melk, fløte, loff og egg. Bland dette lett sammen med hendene til en smidig deig, og la den hvile i 20 minutter.

Form deretter deigen til små boller i hånden din. Sett kjøttbollene inn i stekeovnen på 150 °C i 10 minutter. Da holder de fasongen bedre.

Stek kjøttbollene i en panne med smør til de er gjennomstekte.

Tyttebær
Ta tyttebærene i en skål, tilsett sukker og rør sammen.

Potetstappe
Fyll en kjele med vann og salt, putt oppi ferdigskrelte poteter og la dem koke til de er møre.

Hell av vannet fra kjelen og mos potetene sammen med melk og smør. Visp til stappen er smidig. Smak til med salt.

Fløtesaus
Finn frem en kjele som du putter løk og olje oppi. La løken bli blank.
Tilsett mel og smør, og la det bli brunt. Tilsett kraft, fløte og melk.
Putt oppi laurbærblader og la sausen koke.

Legg kjøttbollene i sausen og la dem småkoke. Tilsett salt og pepper etter ønske.

Kilde: Bjørn Svensson i TV-serien Forbrukerinspektørene