Slik gjør du
Skjær kalvebogen i 5 x 5 cm biter. Ha kjøttet i en kjele og hell på kaldt vann så det dekker kjøttet.
Skrell løken og ha den opp i kjelen. Kok opp og skum av.
Ha i laurbærbladene. La det hele koke til kjøttet begynner å mørt. Det tar omtrent 1 time.
Skrell og del gulrøtter, pastinakk og sellerirot i passe biter for en gryterett. Ha grønnsakene i kjelen og kok det sammen til kjøttet er mykt. Det tar om lag 45 minutter til. Tiden avhenger litt av kvaliteten på kjøttet.
Løft opp kjøttet og grønnsakene og sil kraften. Tilsett fløte, eddik, salt og sukker. Smak til kraften med eddik og sukker til du har funnet riktig balanse.
Smelt smør og hvetemel sammen i en ny gryte. Hell i den varme kraften litt av gangen og kok sammen til en jevn og fin saus.
Tilsett kjøtt og rotgrønnsaker i sausen og rør til slutt inn ferskrevet pepperrot.
Smak til med litt salt og pepper. Server med nykokte poteter til.
Tips
I denne oppskriften kan man ikke bytte ut fløte med melk. Man trenger fettet i kremfløten, ellers vil sausen skjære seg på grunn av eddiken.
Se videoklipp om hvor smakene i sausen tilpasses her.
Kilde: SVT