NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Surribbe

Surribbe serveres med sennep, rødbeter og rugbrød.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Surribbe

Surribbe er tradisjonsmat fra Sønderjylland. Brødrene Price deler originaloppskriften fra Klægager gård. Dessuten har de også en egen, sterkere versjon av surribbe.

Slik gjør du

Surribbe, originaloppskrift fra Klægager gård

Kjøttet skjæres i skiver og legges i en gryte med så mye vann at det dekker. Tilsett salt, pepper og laurbærblader. Kok kjøttet rolig under lokk i cirka en time, til det er helt mørt.

Legg skivene på et dypt fat. Kok laken inn til fire desiliter, og smak til med eddik og kanskje mer salt. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Press den myke gelatinen for vann, og løs den opp i litt av den varme laken. Hell laken over kjøttet, og sett den i kjøleskapet til geleen har stivnet.

Alternativ versjon av surribbe

Brødrene Price synes kanskje den øverste utgaven av surribbe er litt forsiktig i smaken, derfor foreslår de denne.

Legg hele kjøttstykket i en gryte, og dekk med vann og eddik. Tilsett pepperkorn, laurbærblader og salt. La det koke rolig under lokk til det er helt mørt. Det tar mellom halvannen og to timer.

Ta kjøttet ut av kraften, og la det avkjøles litt. Skjær vekk svoren, og skjær kjøttet i passende skiver. Legg skivene i et dypt fat. Kok inn laken til det er omtrent seks desiliter igjen. Smak til med mer eddik og eventuelt mer salt. Den skal smake kraftig og syrlig. Husk at den kommer til å smake mindre når den serveres kald.

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Løs opp gelatinen i varm lake. Hell laken over kjøttet, og sett det kjølig til geleen har stivnet.

Tips

Surribbe kan spises som lunsjrett med sterk sennep, rødbeter og rugbrød.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR