Laster innhold, vennligst vent..
Surkål med eple og dillfrø

Fermentert kål er både sunt og godt.

Foto: Eva Robild / SVT

Surkål med eple og dillfrø

Kålet er en allsidig grønnsak som er en god kilde til C-vitamin og folat. Tareq Taylor lager fermentert surkål av kålen, det blir godt tilbehør til middagen.

Slik gjør du

Beregn noen uker i tillegg til matlagingstiden for surning.

Ta bort alt av dårlige blad fra kålet. Finstrimle resten av kålen og eplene.

Masser inn saltet slik at kålen begynner å væske seg, og tilsett frøene. Tareq arbeider godt med kålen i ti minutter cirka.

Ha kålen over i et glass, helst med patentlokk, slik at luften kan sive ut når gjæringen setter i gang. Stamp gjerne kålen ytterligere, slik at det er nok væske til å dekke kålen. Det er viktig at kålen ikke stikker opp av væsken. Ikke fyll glasset med mer en tre fjerdedeler.

Oppbevar glasset i romtemperatur i to dager, og åpne lokket to ganger per dag for lufting. Deretter stilles glasset et sted hvor temperaturen er 15 grader i to uker. Etter det bevares den i kjøleskap. Surkålen kan spises etter ytterligere noen uker.

Tips

Tareq Taylor anbefaler å bruke økologiske produkter til denne oppskriften på grunn av de naturlige melkesyrebakteriene som er på dem. Han er også opptatt av at saltet skal være uten jod, fordi det ikke dreper de gode bakteriene.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT