Surdeigsbrød med skogsopp

Syltet løk og rømme med pepperrot gir ekstra smak og farge til soppsmørbrødet.

Foto: NRK

Surdeigsbrød med skogsopp

Sylta løk og pepperrotrømme er tilbehøret til det høye smørbrødet med stekt skogsopp og hjemmebakt surdeigsbrød.

Slik gjør du

Surdeigsbrød med skogsopp

Smelt smøret i en panne, ha i sjalottløk og hvitløk og surr til blankt. Ha i soppen og stek på full varme i cirka tre minutter til soppen er gyllen og blank. Smak til med salt og sitronsaft. Vend inn finkuttet bladpersille.

Rist brødet, enten i ovnen eller stek det i smøret som er igjen i pannen etter soppen. Smør et tynt lag pepperrotrømme på hver skive. Topp med all soppen, små syltede delikatesseløk og en stor klatt pepperrotrømme. Avslutt med å rive masse ost over smørbrødet og litt ekstra bladpersille.

Pepperrotrømme

Visp rømmen. Riv pepperrot på den fineste delen av rivjernet. Bland pepperroten i rømmen. Smak gjerne til med litt salt og sitronsaft her også.

Syltet småløk

Kok opp en kjele med vann, og blansjer småløken i cirka ett minutt. Avkjøl løken i kaldt vann. Dette gjør at det er mye lettere å fjerne det ytterste laget på løken. Bruker du rødløk skjæres den i fine ringer.

Ha sukker, vann og eddik i en kjele. Kok opp og la småkoke til alt sukkeret er oppløst. Hell laken over løken, og dekk til med lokk eller plastfolie. La løken stå ute i romtemperatur til laken er avkjølt. Oppbevares i lufttett boks eller glass i kjøleskapet.

Enkelt lyst surdeigsbrød

Bland vann, hvetemel og salt i en eltemaskin. La det elte sakte i fire til fem minutter. Tilsett surdeigen og elt videre i cirka 19 minutter. La deigen hvile i omtrent to timer.

Del deigen i to like store emner, som du knar og folder sammen noen ganger. La deigen hvile en halv time under et fuktig klede.

Kna deigen igjen, og legg den i en smurt brødform. Strø litt rugmel over brødet. Stek på cirka 220 grader i 20-45 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Slik lager du lys surdeig:

Kilde: Reneé Fagerhøi i radioprogrammet Brønsj, NRK P1