Surdeigsbrød med kjernet smør

Surdeigsbrødet må heve over natten, og enda litt dagen etter.

Foto: Marika Hill / FIVE CORNERS PRODUCTION

Surdeigsbrød med kjernet smør

Dette brødet bakes med en fordeig og nytes med smør du kjerner selv. Det hele er litt tidkrevende, men verdt arbeidet.

Slik gjør du

Oppskriften holder til seks små brød.

Hvetebrød

Bland surdeigen, gjær, vann og hvetemel til en klebrig deig. La heve over natten i romtemperatur, omtrent åtte timer.

Bland inn alle resterende ingredienser utenom salt. Kjør alt i kjøkkenmaskin på middels hastighet i omtrent ti minutter. Bland i salt og kjør i ytterligere fem minutter. Når deigen slipper kanten av bollen er den klar.

Skrap deigen ut på en kjøkkenbenk med mel. Brett deigen og legg den i et fat smurt med olje, gjerne med lokk over. Når deigen har hevet til omtrent det dobbelte, er den klar.

Forvarm ovnen til 250 grader. Hell forsiktig ut deigen på kjøkkenbenken med mel. Del den opp i fem til seks like store avlange biter med en kniv eller en deigskrape.

Løft de avlange brødene opp på et stekebrett med bakepapir. Du får plass til tre brød på ett brett. Dra gjerne bakepapiret litt opp mellom brødene, slik at brødene ikke vokser inn i hverandre.

Stek i ovnen i fem minutter. Skru deretter ned temperaturen til 220 grader og stek litt til.

Kjernet smør

Bland kremfløte, yoghurt og salt. Kjern smøret ved å riste eller piske til fett og myse skiller seg. Legg smøret i et kaffefilter slik at ekstra myse renner av. Server det nystekte brødet med nykjernet smør.

Tips

Dersom du ikke har surdeig, kan du erstatte den med 125 g hvetemel, 125 ml vann og tilsette 5 g gjær.

Vil du ha en annen smak på smøret, kan du tilsette salt med smak.

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE