Surdeig

Surdeig til gode surdeigsboller. Adam og James Price bruker dem til pain bagnat.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Surdeigsboller

Først skal det lages surdeig i et par dager. Så skal det tilsettes mer mel og heve i lang tid. Skal du lage surdeigsboller må du starte i god tid.

Slik gjør du

Surdeigen
Alt blandes og står i to dager i romtemperatur. Den skal boble opp og bli kremet i konsistensen. Hvis ikke skal den stå en dag til. Bruk godt, gjerne økologisk, nymalt mel. Det gir et mye bedre resultat.

Bollene
Alt kjøres i maskin med deigkrok, deigen er for fuktig til å eltes med hendene. Kjør i 15 minutter på relativt høy hastighet.

Sett deigen i kjøleskap i 24–36 timer.

Ta deigen ut og la den heve i romtemperatur i 3–4 timer.

Strø grahamsmel og durummel på bordet, arbeid med fuktige hender, da får du deigen letter ut av bollen. Deigen kan lages til fine, grove, brødaktige boller til pain bagnat eller til gode brød. Form dem i den størrelsen du har bruk for. Til pain bagnat skal det være store, runde boller.

Hvis deigen er veldig fuktig skal du arbeide med fuktige hender, så de ikke henger fast.

Ta fatt i hjørnene av deigen og trekk/brett den innover mot midten, så du samler deigen i sentrum. Hold under deigen med fuktige hender og legg deigen på hodet på bakepapir.

Sett en kopp vann i ovnen, hvis du ikke har dampovn, så får brødene en sprøere skorpe.

Stek på nederste rille i ca. 35 minutter ved 230–250 °C, alt etter størrelse. Bank på brødet, det skal høres «hult og dumpt» når det er ferdig.

Tips

Oppskrift:

Se også: Munter mat, sesong 4

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR