Laster innhold, vennligst vent..
Suksessmakroner

Makroner med gul krem og tynne striper.

Foto: Marit Hegle

Suksessmakroner

Gult er ekstra kult i påsken. Kremen fra suksessterten er blitt fyll i Marit Hegles makroner.

Slik gjør du

Sikt melis og mandelmel to ganger. Kast klumper som blir igjen i sikten. Hvis det blir igjen veldig mye mandelmel på grunn av dårlig malte mandler (det ble det hos meg), så kan man ta overskuddet etter siktingen i en bolle og finmale det med stavmikseren. Nå kan det siktes på ny sammen med resten av melis- og mandelmassen.

Pisk eggehvitene på lav styrke i en mikser til det skummer. Sørg for at både visper og bakebolle er helt rene. Tilsett gradvis litt og litt sukker mens maskinen går til du får en stiv og blank marengs.

Bland deretter inn mandel- og melisblandingen med en slikkepott. For å få perfekte makroner er det viktig at du rører akkurat lenge nok. Rør med slikkepotten til du ser at massen blir blank og renner litt utover. Fordel massen over i en sprøytepose med en stor rund tupp.

Bruk et makronpapir med ferdig tegnede sirkler, eller tegn opp sirkler på et bakepapir, cirka 4–5 centimeter i diameter. Snu papiret slik at tegningene kommer på baksiden. Fyll sirklene med makronmasse som du sprøyter ut ved hjelp av en sprøytepose.

Når du har fylt opp et helt brett med makroner så holder du godt i stekebrettet og dunker det hardt rett ned i kjøkkenbenken en gang eller to. Dette for å få ut eventuelle luftbobler. Hvis du ser noen luftbobler som ligger rett under overflaten, så stikk hull på disse med en skarp nål. Luftbobler kan føre til at makronene sprekker under steking.

Sett makronene til tørk i romtemperatur i cirka 20 minutter.

Stek makronene i varmluftsovn på 170 grader i cirka 13 minutter, midt i ovnen. Plasser et tomt stekebrett på rillen under stekebrettet ditt. Avkjøl makronene.

Suksesskrem

Bland eggeplommer, sukker, fløte og frø fra vaniljestangen eller vaniljesukker i en kjele. Kok opp mens du rører, fortsett å røre mens det koker et par minutter. Fjern kjelen fra varmen og rør inn litt og litt av smøret. Rør til alt smøret er helt fordelt i kremen.

Suksesskremen avkjøles på kjøkkenbenken før du lar kremen få stivne i kjøleskapet i minst 2 timer.

Montering

Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovn. Fordel sjokoladen i en sprøytepose med en liten rund tupp.

Del opp makronene i par slik at hver del har en partner som er omtrent like stor.

På den ene delen av et par sprøyter du hurtig litt sjokolade frem og tilbake. Fordel suksesskremen i en sprøytepose med en stor rund tupp, eventuelt en stjernetupp, og sprøyt krem på den andre delen av makronparet. Sett de to sammen.

Makronene smaker aller best hvis du oppbevarer dem ett døgn i kjøleskap før du spiser dem.

Server makronene romtemperert.

Tips

  • Jeg anbefaler å bruke en bolle av glass eller metall når du visper eggehviter til makroner. Plastboller kan ha litt rester av fett som gjør det vanskelig å få et godt resultat.
  • For å få tynne sjokoladestriper benyttet jeg noe som heter overtrekk/non-temp. Det er ikke ekte sjokolade, men har sjokoladesmak og er enklere å jobbe med. Den blir veldig flytende når man smelter den og det gjør at den egner seg godt til å få fine tynne striper.
  • Hvis du benytter vanlig sjokolade kan det være lurt å tilsette litt delfiafett når du smelter den for å få den tynnere, eventuelt temperere sjokoladen hvis du vet hvordan det gjøres.
  • Synes du dette blir komplisert så kan du smelte sjokoladen din som vanlig, og bare dyppe enden av den ene delen av makronparet i litt sjokolade.
  • Makronene holder seg 4–5 dager i en tett boks i kjøleskap.
  • I fryseren holder makronene seg et par måneder i en tett boks.

Kilde: Marit Hegle