Laster innhold, vennligst vent..
Safranboller

Fargen og smaken av safran er det som gjør bollene til noe helt ekstra.

Foto: Marit Hegle

Sukrede safranboller i langpanne

Disse saftige, luftige safranbollene kan være et alternativ til de tradisjonelle lussekattene.

Slik gjør du

Kutt opp smøret i små terninger og legg terningene utover på en tallerken slik at de blir helt romtemperert.

Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, vaniljesukker, pulverisert safran og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er cirka 37 grader. Rør inn sukkeret i melken. Smuldre gjæren i melken, og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15.
Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett egget og elt litt videre. Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete nå, så tilsett litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bitte litt klissete på fingrene.
Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Del opp deigen i 24 like emner og fordel disse på et bakepapirkledd stekebrett. Bollene kommer til å heve litt inni hverandre, men det gjør dem ekstra saftige og gode.
Etterheves i cirka 30 minutter før du steker dem på 200 grader midt i ovnen i cirka 12 minutter. Jeg liker bollene best når de ikke er for mørke.
Avkjøles på rist. Når bollene er helt avkjølte løsnes de fra hverandre. Pensle bollene med smeltet smør og rull dem i sukkeret.

Tips

  • Du bør benytte finkornet sukker, fordi vanlig dansk sukker blir for grovkornet. Det gir ikke like pent og godt resultat.
  • Hvis du skal fryse bollene, så bør du vente med å pensle dem med smør og rulle dem i sukker til etter de er tint igjen.
  • Hvis du vil ha rosiner i bollene, så kan du kna inn rosiner i bollene når deigen er ferdig med den første hevingen.

Kilde: Marit Hegle