NRK Meny
Stikkelsbærsyltetøy

Camilla Plum bruker umodne, grønne stikkelsbær i syltetøyet sitt. Bruker du modne bær, blir det også godt syltetøy, men litt mer flytende.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Stikkelsbærsyltetøy

Bruker du litt umodne, grønne stikkelsbær til stikkelsbærsyltetøyet, får du stivt syltetøy uten bruk av syltepulver.

Slik gjør du

Til stikkelsbærsyltetøy av umodne, grønne stikkelsbær må du bruke mye sukker, opptil én kilo sukker til samme mengde bær. Bruker du modne gule eller røde stikkelsbær, trenger du mindre – om lag 600 gram sukker per kilo bær.

Grønne bær betyr stivere syltetøy. I de modne bæra er stivelsen omdanna til sukker. Bruker du modne bær, må du dermed finne deg i at syltetøyet blir litt mer flytende – men fremdeles velsmakende.

Varm sukkeret i ovnen ved 200 grader i ti minutter. Kok opp bær i en stor, flat og tykkbunnet gryte. Når de koker, har du i sukkeret. Kok opp, la plata stå på høy varme en kort stund og la litt av væsken fordampe så syltetøyet tykner.

Ha syltetøyet på reine glass, og avkjøl med et kjøkkenhåndkle over. Lukk glassene, og oppbevar dem kjølig.

Tips

Hylleblomst, ingefær, og vanilje er fantastisk i alt med stikkelsbær, mener Camilla Plum.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR