Laster innhold, vennligst vent..
Stikkelsbærkompott med kanelis

Stikkelsbærkompott med kanelis og sprø pynt.

Foto: Fra TV-serien Price og Blomsterberg / DR

Stikkelsbærkompott med kanelis

Iskrem med fin marmorering av kanel serveres med lun stikkelsbærkompott og en sprø, tynn kake til pynt.

Slik gjør du

Kanelis

Til denne oppskriften brukes ismaskin.

Vaniljestangen skjæres i to på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt av sukkeret, så frøene skilles fra hverandre. Legg den tomme vaniljestangen til side.

Eggeplommer, vaniljesukker og resten av sukkeret piskes til en tykk eggedosis med en håndmikser.

Melk og den tomme vaniljestangen kokes opp og tas bort fra varmen. Fisk ut den tomme vaniljestangen. Hell den varme fløteblandingen i bollen med eggedosis, litt av gangen. Vær forsiktig. Rør hele tiden. Ha blandingen tilbake i gryten og varm opp til 70 °C, mens det piskes kraftig. Ta gryten av varmen, hell legeringen i en ren beholder og la den avkjøles i kjøleskap, gjerne til neste dag.

Pisk fløten til lett skum og vend den inn i den kalde kremen. Kjør iskremen til softis i ismaskinen. Dette gjøres to timers tid før den skal serveres, avhengig av fryseren. Ha softisen i en beholder hvor den smøres ut i tynne lag. Dryss kanel mellom lagene. Frys kanelisen i max to timer før den skal serveres.

Stikkelsbærkompott

Vaniljestangen deles på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt sukker så frøene går fra hverandre. Ta vare på den tomme vaniljestangen.

Kok bær, vann, sukker og vaniljesukker med den tomme vaniljestangen på svak varme til bærene er møre. Ta gryten av varmen. Hvis det er flere timer til kompotten skal spises settes den i kjøleskap og varmes lett før servering.

Sprø pynt, tuilles

Bland sukker og mel godt. Smelt smøret og pisk den inn i deigen til den er uten klumper. Tilsett melken litt av gangen, mens det piskes. La deigen avkjøle i 10 minutter i kjøleskap.

Sett små topper (ca. 1 ss store) av deigen på en silikonmatte med godt mellomrom, 6 stk. (Det er godt med et par ekstra, de går fort i stykker.) Stryk klattene tynt og jevnt ut med en palettkniv. Stek dem i ovnen ved 180 °C til de er gylne, 6-8 minutter, avhengig av ovnen. Avkjølte tuilles oppbevares i en kakeboks i opptil tre dager.

Servering

Sett kanelisen i kjøleskapet hvis den er veldig hard. Varm kompotten litt, den skal være lun, ikke varm.

Ha 3 spiseskjeer kompott i hver dessertskål. Dypp en spiseskje i kokende vann og lag fine egg av kanelisen og legg dem på kompotten. Avslutt pent med de sprø tuilles stukket lett ned i i isen. Server straks.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Price og Blomsterberg/DR