NRK Meny
Stekte blåskjell med bacon og salvie

– Det er ingenting som heter å koke blåskjell. De skal stekes, sier kokk Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Stekte blåskjell med bacon og salvie

Blåskjell blir ofte oversett som en god råvare. Hvis du bare følger noen enkle regler så har du en enkel og smaksrik rett som passer bra som fredagskos.

Slik gjør du

Skyll blåskjellene og skrap dem rene for alger og urenheter.
Sprøstek baconskivene og hakk dem opp.
Skyll fenikkelen og skjær den i terninger.

Varm opp tre stekepanner så det blir plass til alle blåskjellene. Stek blåskjellene i olivenolje. Rist pannene mens blåskjellene stekes, så skjellene ikke fester seg i hverandre. Når blåskjellene åpner seg tilsettes vin, fenikkel, sjalottløk og hvitløk. Stek et par minutter under lokk. Tilsett fløte, salt, pepper og stek et par minutter til mens du rister pannen.

Del et landbrød i grove biter og legg i ovnen et par minutter for å få en ristet overflate.

Strø hakket persille, salvie og bacon over blåskjellene. Hell i dype tallerkener. Server blåskjellene med brød. Spis blåskjellene rett fra skallet.

Tips

Pauls fem nøkkelord for en vellykket rett med blåskjell

Levende. Unngå plastposer. Transporteres hjem i nett så blåskjellene får puste.
Ferske. Tilbered blåskjellene samme dag som du kjøper dem. Unngå lang oppbevaring i kjøleskap og legg dem aldri i fryseren, da dør de.
Duft. De skal lukte sjøbris, ikke permanentvæske.
Renslighet. Skyll og skrape med kniv så de er helt rene og uten alger.
Utseende. Kast de som ikke ser bra ut og bruk bare de uskadede blåskjellene.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE