Menneskene er de eneste skapningene på jorden som spiser kokte eller stekt mat. Richard Wrangham, som er biologisk antropolog ved Harvard, mener det kan ha vært ved å tilberede maten, Homo Sapiens begynte å skille seg ut fra de andre apene.
Nærmere våre tidligste forfedre kommer vi ikke. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
Kokt mat er både lettere å fordøye og lagre. Dermed fikk det tidlige mennesket tilgang til komplekse proteiner på en effektiv måte. Dette ble en avgjørende bestanddel for å utvikle homo sapiens voksende hjerner.
Større hjerne mindre tenner
Wrangham mener dette skjedde for cirka to millioner år siden. I denne perioden skilte mennesket seg ut fra de andre apene.
Vi fikk oppreist gange. Hjernen ble større tennene, brystkassen og magen ble mindre. Wrangham mener dette kan ha sammenheng med lettere fordøyelig mat.
Bedre utnyttelse
Påsken gir en fin mulighet til å lage mat ute. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Utbrente bein og fossiler fra denne perioden viser endringen i matvanene. Antropologer antar at jeger og samlerne fordoblet kaloriinntaket sitt ved å steke maten.
I tillegg fikk de også tilgang til mange andre matvarer. Giftige og uspiselige røtter ble spiselige når de ble bakt eller kokt. Flere deler av slaktet ble også tilgjengelig enn før. Uspiselige muskler og sener ble møre godbiter.
Tilbake til bålet
For cirka 300 000 år siden fikk matlagingen virkelig fart. Fra denne perioden har man funnet jordovner.
I dag lager vi maten vår med strøm og gass. Men når våren kommer trekker vi ut, tenner opp i grillen, og svir kjøttet som våre tidligste forfedre. Svart utenpå og rød i midten. Nam - nam.