NRK Meny
Stekt foie gras

Alle ingrediensene i salaten skal være skåret like små som de kokte linsene.

Foto: DR

Stekt foie gras

Foie gras, lever av and eller gås, serveres her med en salat av Puy-linser, eple, persillerot og jordskokker.

Slik gjør du

Begynn med å lage tilbehøret
Kok Puy linsene i tre ganger så mye vann som det er linser. Løs opp den halve buljongterningen i vannet og ha i laurbærbladet.

Linsene skal koke forsiktig til vannet forsvinner. De skal ikke kokes fullt så mye som når du serverer dem som varmt tilbehør. Her skal de bevare litt mer struktur. Gi dem ca. 20-25 minutter - til de er møre, men ikke utkokte.

Hell eventuelt resten av vannet av. La dem avkjøles.

Hakk sjalottløk, persillerot, jordskokker og eplet fint. Salaten blir spesielt god hvis alle ingrediensene har omtrent samme størrelse, og bør derfor ikke være større enn Puy-linsene når de er kokt.

Bland alle ingrediensene i en bolle. Krydre med salt, pepper, sitronsaft, olivenolje og sherryeddik. La det stå i et kvarter og trekke. Hakk litt kjørvel og bland det inn i salaten rett før servering.

Foie gras
Skjær foie gras-en i skiver, de skal ikke være for tynne, 1 til 1,5 cm.

Sett en panne på høy varme og ha i litt olje til steking. Oljen må være varm før leveren has i pannen. Skivene stekes nå i den varme oljen.

Vær oppmerksom på at det går fort, og leveren forsvinner fort i varmen. Snu etter 30-40 sekunder og stek på den andre siden.

Pannen tas av varmen, og foie gras-en får lov til å sette seg et minutt på ettervarmen.

Ideelt sett skal stykkene ha en vakker stekeflate og være lyserød inni, men ikke for blodige og rå, da har de ikke fått nok.

La leveren dryppe raskt av på et tørkepapir eller et håndkle.

Ha på salt og pepper - mer salt enn du tror. Dette er tung kost med høyt fettinnhold.

Salaten anrettes på tallerkener. Hvis du har en rund stålring, kan du lage en fin, rund salat og så løfte av ringen. Det ser fancy ut.

Drypp litt redusert kraft her og der på tallerkenen, og serverer den med en skjødesløs mine for vakre kvinner og menn med et glass av den beste røde burgundervinen du vil ofre.

Tips

Variasjon
Prøv å lage salaten i en nordisk versjon med rapsolje og eplebalsamico i stedet. Reduser eplebalsamico med litt sukker til en fin glace og drypp den på til slutt.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR