Andebryst i kaffesaus

Andebryst med bakte poteter, spinat og aprikoser og en nydelig saus med kaffesmak.

Foto: Rune Alstedt / NRK

Sprøstekt andebryst med kaffesaus

Lise Finckenhagen har oppskriften klar når du skal by på andebryst.

Slik gjør du

Poteter
Skrell potetene og skjær dem litt til slik at de får jevn fasong. Sett poteten over i en liten ildfast form. Dryss over litt salt og pepper, tilsett kraft, smør, hvitløk og timian. Bak potetene ved 180 ºC til de er helt møre, ca. 45 minutter.
Snu dem et par ganger underveis.

Andebryst
Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystet, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middelsvarm stekepanne. Stek til fettet blir sprøtt (ca. 10 min). Snu brystene og stek i ytterligere 5 minutter, øs over stekesjy av og til.

Ta brystene opp av pannen og la dem hvile 5–10 minutter (med fettsiden opp) før de skjæres i skiver til servering.

Kaffesaus
Kok opp honningen i en liten kasserolle, den skal boble ordentlig. Tilsett sitronsaften og la det koke sammen i ett minutt.
Ha i kraft og kaffebønner. Kok opp. La sausen trekke til den smaker av mild kaffe, sil og kok opp sausen på nytt. Pisk inn kaldt smør og smak til med salt og pepper. Juster ev. smaken med sukker og sitronsaft.

Spinat og aprikoser
Skjær aprikosene i små biter. Fest hvitløkfeddet på en gaffel og varm opp en stor stekepanne til spinaten. Ha litt olje i pannen, tilsett spinaten. Rør med hvitløkgaffelen til spinaten har klappet sammen.
Ta umiddelbart spinaten ut av pannen og over på en tallerken så lenge.
Krydre med salt, pepper og litt sukker.

Tips

Stekt sopp, gjerne shitakesopp, smaker godt til.

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen