Sprøstekt andebryst med anis- og bringebærsaus

Nydelig rosa andebryst servert med spinat, stekte poteter og en nydelig saus med anis og bringebær.

Foto: Lise Finckenhagen

Sprøstekt andebryst med anis- og bringebærsaus

And passer godt sammen med den søte, syrlige og krydrete sausen. Lise Finckenhagen serverer andebryst med stekte poteter og en saus med anis og bringebær.

Slik gjør du

Stekte poteter med hvitløk og timian

Kok potetene knapt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre. Knus hvitløkfeddene, med skallet på, med bredsiden av kniven. Bruk en stor stekepanne og stek potetene gylne og helt møre i olje, smør eller andefett over middels høy varme. Bruk gjerne en blanding av olje, smør og andefett. La hvitløken og timian få steke med hele tiden. Dryss over en klype flaksalt før servering.

Saus med anis og bringebær

Smelt sukkeret til sausen i en kasserolle. Tilsett eddiken når sukker har blitt til gyllen karamell. La det koke til det meste av væsken er fordampet, da forsvinner råsmaken av eddiken.

Tilsett kraft, anis, kanel og hvitløk. Kok opp og la det småkoke i cirka 20 minutter.

Visp inn kaldt smør i små terninger, litt etter litt. Smak til med salt og pepper og sil sausen. Tilsett bringebær rett før servering.

Andebryst

Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystene, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer ned i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en varm og tørr stekepanne. Stek til fettet blir helt sprøtt, 10-15 minutter.

Snu brystene og stek ytterligere i noen minutter. Øs over stekesjyen av og til. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile 10 minutter - med fettsiden opp - før servering. Store bryst kan eventuelt etterstekes i ovn ved 180 grader i cirka 10 minutter.

Spinat

Fest hvitløkfeddet på en gaffel og varm opp en stor stekepanne til spinaten. Ha litt olje i pannen og tilsett spinaten. Rør med hvitløkgaffelen til spinaten har klappet sammen.

Ta umiddelbart spinaten ut av pannen og over på en tallerken så lenge. Krydre med salt, pepper og en bitte liten klype sukker.

Servering

Skjær andebrystene i pene skiver og server dem med spinat, poteter og saus.

Tips

  • Som ekstra tilbehør passer det fint med for eksempel pastinakkpuré og stekt sopp.
  • Stekefettet fra pannen er supert å steke potetene i.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+