Laster innhold, vennligst vent..
Sprø brisler og kreps med små grønnsaker og kantareller

Kreps, sprøstekte brisler og små grønnsaker med krepsesaus.

Foto: Fra tv-serien Price og Blomsterberg / DR

Sprø brisler og kreps med små grønnsaker og kantareller

Blandingen av brisler og skalldyr er kanskje uvant. Men det går fint sammen når James Price lager det.

Slik gjør du

Brislene utvannes og blansjeres i lettsaltet vann i 10-15 minutter. La brislene bli avkjølt før du fjerner hinner og urenheter.

Kreps

Hvis du bruker levende kreps setter du en stor gryte på komfyren med vann og salt. Du kan også ha i en spiseskje sukker. Ha i dillen og la vannet koke opp. Ha levende kreps i det kokende vannet. Skru ned varmen litt. La krepsene koke i ca. 5 minutter.

Ta gryten av varmen og la krepsene avkjøles i kokevannet. Skrell krepsene og sett dem til side.

Krepsesaus

Rens løk, gulrot, stangselleri, sellerirot og purre. Grovhakk alt. Varm litt olivenolje i en gryte og stek krepseskallet på kraftig varme i 5-6 minutter mens krepseskallet knuses og røres med en sleiv. Ha i grønnsaker, timian og laurbær og la det steke med til grønnsakene begynner å falle litt sammen. Hell på hvitvin og fiskefond til det dekker, tilsett 6-8 pepperkorn og la det småkoke en halv times tid.

Sil fonden over i en mindre gryte og kok den inn til den smaker godt og konsentrert. Ha i kremfløte og la sausen koke inn til passe konsistens. Smak til med salt og pepper og kanskje en anelse sukker.

Små grønnsaker

Skrell gulrøttene. Hvis de er veldig små er det kanskje nok å skjære dem på langs. Er de litt større skal de skjæres i passe avlange biter. Selleriroten skjæres i passe munnfuller. Gulrøttene og selleriroten sauteres i smør i en panne i et par minutter. Ha på vann til det nesten dekker. Tilsett salt, pepper og litt sukker. La vannet koke bort, så grønnsakene blir fint glaserte.

Skjær små buketter av blomkål og blansjer dem kort i kokende lettsaltet vann.
Rens kantarellene grundig og stek dem i varm panne med litt smør. Ha i blomkålbukettene og rist dem et øyeblikk. De skal fortsatt ha tyggemotstand.

Sprø brisler og kreps med små grønnsaker og kantareller

Skjær brislene i skiver. Vend dem i mel blandet med salt og pepper. Stek dem i pannen med klaret smør til de er fine og gylne. Snu dem av og til.

Varm krepsehalene i sausen.

Anrett brislene midt på tallerkenen. Legg gulrøttene, selleri, kantareller og blomkålbuketter rundt. Fordel krepsehalene rundt og ha på saus. Pynt eventuelt med dill.

Tips

Brisselen er en kjertel som finnes hos dyr og mennesker og som befinner seg i halsregionen. Dens oppgave er å lage T-lymfocytter, som er en del av immunforsvaret. Brisler kan spises og er møre med en delikat smak. Vanligvis brukes brisler fra kalver.

Kilde: James Price i TV-serien Price og Blomsterberg/DR