NRK Meny
Speltblini med gravet hjortefilet

Gravet hjortefilet, en klatt crème fraîche, rødløk, agurk og rødbeter er tilbehør til bliniene.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Speltblini med gravet hjortefilet

Kristina Creutz på Malmgård stekte disse guddommelige bliniene da Mat i Norden besøkte Finland. Mel og øl til de små, tykke pannekakene er produsert på gården.

Slik gjør du

Blinier
Smuldre opp gjæren i en bolle og rør den ut i lunken (37 °C) melk. Skill egget og visp eggeplommen sammen med resten av melken og ølet. Tilsett melk og salt og visp røren til en jevn blanding. Dekk røren med et håndkle og la den stå og heve i ca. 1 time.

Visp eggehviten og bland den og smeltet smør inn i den ferdighevede røren. Stek tykke kaker ganske langsomt på mellomhøy varme i et blinijern. Snu kakene når de har hevet seg og overflaten har stivnet. Stek bliniene i smør.

Tilbehøret
Legg hjortefiletene i dypfryseren en liten stund. Da blir den lettere å skjære i tynne skiver. Skrell rødløken. Finhakk rødløk og agurk. Skjær rødbetene i båter. Bland geitosten i crème fraîche.

Servering
Server bliniene nystekte eller oppvarmet i ovnen. Legg først på finhakket rødløk og russisk saltagurk på hver blini. Legg så på de tynne gravede hjorteskivene, ca. to skiver på hver blini. Snurr gjerne hjorteskivene sammen som små roser. Mariner rødbetene i blåbæreddik før de legges på bliniene. Legg en klatt crème fraîche med geitost på hver blini. Pynt med en stor kapers på toppen og legg en timiankvist på tallerkenen. Salte og pepre.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Kristina Creutz i TV-serien Mat i Norden/YLE