Spagetti bolognese

Gi sausen god tid i gryten, så får du en herlig spagetti bolognese.

Foto: Lise Finckenhagen

Spagetti bolognese

Denne klassikeren har mange varianter. Det sies at sausen har sitt opphav i nærheten av Bologna. En italiensk ragù, eller kjøttsaus, skal koke lenge. Da blir den best.

Slik gjør du

Skjær pancetta eller bacon i små biter. Rens og finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrot og stangselleri i små biter.

Varm en god klunk olje i en stekepanne eller gryte. Tilsett grønnsakene og pancettaen. La det frese/surre til grønnsakene er helt møre, uten at de har fått noe særlig farge. Tilsett kjøttdeigen og la det frese videre til kjøttdeigen har fått farge. Hakk opp kjøttdeigen underveis. Ha i tomatpuré, tomater, kjøttkraft og vin. La sausen småkoke under lokk i cirka 1 time, rør litt underveis så det ikke fester seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen «al dente» og server den straks med kjøttsaus og revet parmesan. Dryss gjerne over litt friske urter helt til slutt.

Tips

Denne retten starter med en sofrito. Det er en blanding av løk, gulrot og selleri surret i olje som brukes som base for mange sauser fra middelhavslandene.

Når du først er i gang, lag dobbel porsjon og frys ned. Da har du saus til både pizza og lasagne - eller en ny porsjon spagetti bolognese.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Holm» på NRK P1+