Fra The Welcome Table: African-American Heritage Cooking (Simon & Schuster 1995):
Oppskrift på svinekoteletter
Jessica forteller at Sir Pork (Herr Svinekjøtt) satte sitt preg på livet til afroamerikanerne i den ny verden på måter man kan kritisere i dag, men som likevel var en av grunnene til at de overlevde.
6 svinekoteletter
1,2 dl mel
1,2 del gult maismel
1,2 dl pecannøtter, malt fint i mikser
Salt og nykvernet svart pepper
6 spiseskjeer vegetabilsk olje
Vask kotelettene og tørk dem. Plaser mel, nøtter og krydder i en brun papirpose. Ha i noen koteletter om gangen og rist den i posen til de er godt belagt med blandingen, Varm halvparten av oljen i en tung panne.
Når den er varm, men ikke så varm at det ryker, ha i tre koteletter.
Stek over middels varme i fem minutter på hver side, ettersom hvor tykke de er, og vend dem en gang. Når de er ferdige, hold de ferdige kotelettene varme til de andre er stekt i resten av oljen. Jeg liker å spise dem med hjemmelaget chutney og masse saus.
Hun har også latt meg ta med en litt mer eksotisk oppskrift fra en nyere bok, From Beyond Gumbo- Creole Fusion Food from The Atlantic Rim (Simon and Schuster 2002)
Okra, Corn and Tomatoes
Denne retten er fast på mange bord i sørstatene i USA og ingrediensene er typiske for den fusjonen som har skjedd naturlig i området. Noe av det fine med retten er at den kan lages hele året.
Om sommeren nyter man godt av ferske ingredienser, om vinteren setter jeg gjerne til litt "habanero chile" for å gi den litt "beat", men det er helt valgfritt.
(For seks til åtte personer)
6 store, modne tomater, hvor skall og frø er fjernet, hakket grovt
2 cups (ca. 0,5 liter) ferske maiskjerner
1 pund (ca. 0,5 kilo) fersk okra, renset og kuttet i biter på en drøy centimeter
1 habanero chile
Plaser alle ingrediensene i en middels stor kjele og ha i en og en halv cups vann (ca. 4 dl). Kok opp, skru ned varmen, sett på lokk og la det koke i 20 minutter til det er vel blandet og gjennomkokt.
Ta ut chilien når retten er passe sterk i kryddersmaken. Server varm.