Søte spøkelser

Små spøkelser, skummelt gode, passer godt til halloween.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Søte spøkelser

Det er den tiden av året det handler om knask eller knep, hekser, spøkelser og andre nifse ting. Lise Finckenhagen har oppskriften på små, søte spøkelser som er til å spise opp.

Slik gjør du

Sukkerbrød

Piske egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver.

Vend det tørre forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Hell røren i en godt smurt form (24 cm) og stek sukkerbrødet ved 150 grader i 45 minutter.

Søte spøkelser

Finhakk sjokoladen. Kok opp 2 dl fløte i en liten kasserolle, trekk kasserollen til side og rør inn sjokoladen.

Hell sjokoladeblandingen over i en bolle og rør inn 2 dl fløte. Kjør det hele godt sammen med en stavmikser.

La sjokoladeblandingen stå i kjøleskapet i minst 6 timer, helst natten over.

Del sukkerbrødet i tre jevne lag. Legg lagene tilbake på plass og stikk ut små runde kaker.

Skjær pærene i små terninger. Pisk sjokoladeblandingen til tykk og stiv krem. Pisk resten av fløten til krem.

Dynk bunnene med litt pærelake, legg på en skje pæreterninger og en skje pisket krem. Legg på neste lag og dynk det lett. Leg på noen pæreterninger og topp med sjokoladekrem. (Bruk en sprøytepose til sjokoladekremen.) Legg på toppene og kle kakene med et tynt lag pisket krem. Blir det krem til overs kan du fordele den på toppen av hver kake.

La kakene stå i kjøleskap mens du kjevler marsipanen. Kjevl ut marsipanen til en stor leiv og skjær ut sirkler som er store nok til å dekke kakene. Legg et marsipanlokk på hver kake og klem det forsiktig inntil kantene slik at det dannes myke folder. Fyll et kremmerhus med litt smeltet sjokolade og tegn på øyne og munn, eller pynt etter ønske.

Karamellkokte pærer

Smelt sukkeret til karamell i en kasserolle. Kok ut karamellen med varmt vann og tilsett krydder.

Skrell pærene og legg dem over i laken. La det småkoke til pærene er møre, men faste.
Legg pærene i et rent og varmt glass med lufttett lokk, og hell den varme laken over. Sett lokket raskt på og la det stå minst et døgn til avkjøling i kjøleskap.

Tips

Bruk mel og ikke melis når du kjevler ut marsipanen. Pass også på at marsipanlokket ikke blir for tynt.

Lag dine egne karamellkokte pærer. De kan du servere som en dessert i seg selv, gjerne varmet i litt av laken (som igjen kan kokes inn til sirup) og servert med vaniljeis og varm sjokoladesaus. Nam nam!

Kilde: Lise Finckenhagen i Jacobsen på lørdag/NRK P1