NRK Meny
Søte risdumplings

Søte risdumplings serveres kalde med kald saus.

Foto: Fra TV-serien Spis Vietnam / DR

Søte risdumplings

Søtt til dessert. Boller laget av rismel fylt med bønnemos med kandiserte frukter kokes i vann og serveres med søt saus.

Slik gjør du

Fyll
Mungbønnene legges i vann i 30 minutter. Deretter dampes de på høy varme til de er melete. Ha dem i en gryte og mos dem. Tilsett kandiserte frukter og sukker.

Sett gryten med blandingen over svak varme og kok det sammen til det ligner potetmos i konsistens.

Etter at mosen er avkjølt lages det små kuler, ca. 1,5 cm i diameter.

Deig
Bland de to typene rismel og vann. Ha i litt mel og vann annenhver gang. Deigen skal bli ganske fast. Når deigen er fast som et brød klemmes all luft ut. Del deigen i små biter som rulles til kuler, ca. 1,5 cm i diameter.

Dumplings
Lag små pannekaker av deigkulene og legg en fyllkule i midten. Samle deigen så den dekker fyllet helt. Det må være helt tett, så ikke fyllet siver ut når de kokes.

Kok opp en gryte med vann. Legg de rå dumplingsene forsiktig i vannet. De er ferdige når de flyter opp og er litt gjennomsiktige.

Legg dumplingsene i en skål med kaldt vann, så de avkjøles. Trykk lett med tommelen på den lille kulen, så dumplingen ser ut som på bildet.

Søt sirup
Varm 600 ml vann i en panne. Smak til med sukker til sausen har ønsket sødme. Ha eventuelt i en vaniljestang for å gi smak. Rør inn tapiokamel, så sausen blir jevnet. Rør rundt til sirupen blir klar og tykk.

Servering
Legg to dumplings i en liten skål og hell over søt sirup til det dekker. Pynt med sesamfrø på toppen. Desserten er klar til servering når sirupen er avkjølt.

Kilde: Fra TV-serien Spis Vietnam/DR