NRK Meny
Normal

Søt og salt ostekos

Når det er kaldt og surt frister det mest å krype opp i godstolen med noe godt å spise. Ost i ulike varianter er den ultimate kosematen.

Varm brie med nøtter og tørket frukt

Lise Finckenhagen gjør ostefatet hakket mer spennende med denne varme brien.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Du kan gjøre det enkelt eller komplisert. Varmt eller kaldt. Med vin eller barnevennlig. Ost i ulike varianter kan friste de fleste. Her får du en rekke oppskrifter av både det salte og søte slaget.

Norsk ost har etter hvert begynt å hevde seg blant verdens beste, og høsten 2016 gikk blåskimmelosten Tingvollost av med seieren i VM i ost i San Sebastian. Nedenfor får du oppskrifter både med og uten blåskimmeloster.

1. Gi middagsbordet nytt liv med ulike oster

2. Eller en barnevennlig variant med pølser?

Har du kresne barn i hus? Eller vil du bare ha en skikkelig kosevariant med pølser, ost og butterdeig. Her har du oppskriften fra Tina Nordström.

3. Hva med å ta ostefatet til et nytt nivå med denne?

Er du gravid og savner ost? Det finnes måter du kan spise både ost og spekeskinke på uten at det går utover helsa til deg og barnet. Tipsene får du her:

4. Og oster kan passe like godt til dessert

Til og med tiramisuen kan få et friskt snev hvis du bruker litt kremost naturell i den mektige italienske desserten.