Sosekjøtt
Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Sosekjøtt

Hele Norges kokk, Ingrid Espelid Hovig, ville gjerne være med Inge Johnsen og Pål Plassen fra Norgesglasset når de ba om en favorittoppskrift, og det ble en velprøvd søndagsmiddag fra Bergen og Vestlandet, som også er god på en hverdag: sosekjøtt.

Slik gjør du

Skyll og tørk kjøttet. Del i serveringsstykker. Bland mel, salt og pepper i en plastpose. Vend kjøttet i melblandingen. Brun stykkene i smør eller margarin. Ikke for mye på en gang, alle stykkene må brunes.

Legg kjøttet over i en gryte. Kok ut steikepannen med litt vann mellom hver bruning, hell over i gryta.

Rens løken og skjær den i strimler. La løkstrimlene frese i resten av fettet til de er blanke. Ha løken sammen med kjøttet. Tilsett resten av vannet til det dekker kjøttet så vidt.

Retten småkoker/trekker i 1 1/2 - 2 timer, eller til kjøttet er mørt og sausen har jevnet seg. Rist på gryta av og til så det ikke svir seg i bunnen.

Ønsker du sausen tykkere, kan du jevne den med litt hvetemelsjevning. Vil du ha mørkere farge på sausen: bruk litt sukkerkulør.

Server kokte poteter og grønn ertestuing eller stuet kål til.

Tips

Tyttebærsyltetøy setter en ekstra spiss på retten.

Smakstilsetningene kan variere. Noen lar et par kryddernelliker og et lite laurbærblad
koke med, andre tilsetter lett brunet løk i sausen.

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset