NRK Meny
Granskuddsalt og rødbetsirup

Granskuddsalt og rødbetsirup fra Hanne Frostas egen krydderhylle.

Foto: YLE

Soppolje, granskuddsalt, blåbærsalt, mjødurtsalt, tangsalt og rødbetsirup

Hanne Frosta er ganske radikal i sin tanke om at råvarene helst skal være lokale, og i alle fall norske. Her er oppskriftene på noen av hennes smakssettere: soppolje, granskuddsalt, blåbærsalt, mjødurtsalt, tangsalt og rødbetsirup.

Slik gjør du

Soppolje
Rens den ferske steinsoppen. Legg soppen i en kjele, hell over rapsolje, slik at soppen er dekket. Varm opp til 60 °C og la blandingen stå og trekke i et par timer. Kontroller temperaturen nøye, og gå aldri fra gryten. Pass på at oljen ikke blir varmere enn 60 °C.

Sil fra soppen og avkjøl oljen. Oljen lagres på glassflaske i kjøleskapet.

Granskuddsalt
Plukk granskudd når de er små og lysegrønne. Bland med salt og kjør i mikser. Saltet vil da få en fin grønn farge. Hell saltet på en plate eller et brett og la det tørke.

Når saltet tørker blir det trefarget. Hvis det oppbevares i fryseren bevares den grønne fargen.

Bruk saltet når du ønsker en smak av skog i maten. For dem som vil salte lam anbefaler jeg å salte kokt lam med granskuddsalt. Det smaker himmelsk. Ellers går granskuddsalt godt til rein- og storfekjøtt også.

Som forrett: Råmarinert kjøtt med litt granskuddsalt er også deilig. For eksempel fårefilet skåret i tynne skiver som carpaccio kan smaksettes med granskuddsalt, litt pepper og en skvett gin.

Du kan også salte kjøtt med granskuddsalt før du setter det til røyking. Herlig ...

Blåbærsalt
Bland friske blåbær og salt i mikser. Tørkes i mikseren.
Brukes på samme måte som granskuddsaltet

Mjødurtsalt
Plukk mjødurt i juni – juli. Heng det til tørk eller tørk det i en sopptørker.
Bruk saltet som krydder i bærkompotter, på fisk eller med eplejuice til kjøtt.

Krydre for eksempel roastbiff med mjødurt og eplejuice og stek i ovnen på 60 °C i sju timer.

Bærkompott av tyttebær eller blåbær kan smakesettes med litt mjødurt.

Tangsalt
Plukk tang og koke den opp. Avkjøles i kaldt vann. Deretter tørkes tangen og blandes i blender med godt havsalt. Ypperlig smak til fisk eller vilt lam.

Rødbetsirup
Skrell friske rødbeter og kjør dem i en saftsentrifuge. Kok inn saften til det halve. Smak til med sukker og kok litt til, til det blir en sirup. Brukes til fisk eller en god blåmuggost.

Tips

Se også: Oppskriftene fra Mat i Norden

Kilde: Hanne Frosta i TV-serien Mat i Norden/YLE