Solegg

Egget har fått marmorering av saltlake med rødkål. Plommen tas ut før det legges fyll i hulrommet. Så settes plommen tilbake, og det halve egget spises i en munnfull.

Foto: Fra TV-serien Munter mat (Spise med Price) / DR

Solegg, fylte egg

Hvis du er på reise helt sør på Jylland kan det hende det står solegg på disken i kroen eller vertshuset du besøker. Det smaker godt og salt, og har til oppgave å styrke tørsten til den som er på vei forbi. Brødrene Price lager tradisjonsrike solegg med moderne fyll.

Slik gjør du

Kok opp vann og salt med litt rå rødkål eller løkskall. Bruker du rødkål, får du en lyseblå marmorering på egget. Hvis du velger løkskall, blir det gul marmorering.

Kok eggene i vann i 20 minutter. Bank dem lett mot kjøkkenbenken så skallet revner. Legg eggene i saltlaken. Eggene skal ligge i laken i minst tre dager. Men de kan godt ligge der en uke.

Når eggene skal spises pilles skallet av. Eggene deles i to og plommen tas ut. I hulrommet legges en liten skje sterk sennep, litt eddik, litt olje, litt engelsk saus (f.eks. worcestersaus) og eventuelt litt tabasko. Den halve plommen legges tilbake. Eggene spises i en munnfull og skylles ned med en kryddersnaps.

Varianter av soleggfyll

Alle ingrediensene til enten asiatisk eller mexicansk soleggfyll blandes. En teskje av blandingen has i hvert halve solegg.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR