NRK Meny
Sole d'Albert

Ta vare på den sprø og gode skorpen på sjøtungen. Ikke ha saus over, bare på siden.

Foto: DR

Sole d'Albert

Som mellomrett til en romantisk middag lager Adam og James Price sjøtunge etter inspirasjon fra restauranten Maxim's i Paris, sole d'Albert.

Slik gjør du

Flå sjøtungene eller be fiskehandleren å gjøre det. Skjærav den ytterste raden med små bein og fjern hodene så bare filetene og ryggbeinet er igjen.

Det som er skåret fra has i en liten kasserolle med 2 dl Noilly Prat, kyllingbuljong og finhakket løk og gulrot og koker forsiktig i et kvarters tid. Sil fonden over i en ny gryte. Imens saltes fisken.

Nyrevne brødsmuler, ca. en håndfull og kanskje litt til, blandes med smeltet smør til man har en ganske tykk røre. Dette smøres jevnt utover de to filetene. Legg filetene i en langpanne eller ildfast form oppå litt hakket sjalottløk.

Hell 1 dl Noilly Prat i formen og sett fisken i ovnen på 200 °C til den har fått en gyllenbrun skorpe.

Hold fisken varm og sil innholdet i langpannen over i gryten med fond. Jevn den med en smørnolle laget av en teskje mel og og en teskje smør og la den koke.

Visp deretter kaldt smør inn i sausen - ca. 40 g og ha i en spiseskje hakket persille til slutt. Hell sausen rundt fisken - for all del ikke over - og server umiddelbart.

Tips

Tilbehør er egentlig ikke nødvendig, men et par små nypoteter passer godt.

Se også: Munter mat, sesong 2

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR