Spis mer makrell, laks, ørret eller sild - da er du mindre utsatt for å bli solbrent.
- Forskere hevder at huden vår blir mer og mer utsatt for solbrenthet og mener årsakene kan være mange, blant annet ozonlaget. Forurensing og forandringer i kostholdet de siste 50 årene er med på å gjøre huden vår mer utsatt for både sol, forurensing og allergiske reaksjoner. Et godt inntak av Omega 3 fra fisk er en smakfull og god forsikring, forteller rådgiver Eidis W. Biehler i Eksportutvalget for fisk.
I dagens kosthold i Norge får en person i gjennomsnitt i seg fem ganger så mye Omega 6 som Omega 3. Det gjør at vi blir mer utsatt for inflammasjoner – som solbrenthet. Omega 3 hemmer inflammasjon. God balanse mellom Omega 3 og Omega 6 gjør en bedre rustet til å møte sommerens sol.
Omega 3 direkte fra fisk
- Det beste og billigste er å få i seg Omega 3 fettsyrer direkte fra fisk. Sommeren gir rikelig muligheter til det da det er høysesong for fersk makrell.
Også laks, ørret, kveite og sild er viktige Omega 3 kilder. Kroppen tar lettere opp Omega 3 fettsyrer fra mat enn gjennom for eksempler kapsler, forteller Biehler.
Under gir vi deg deg en vindunderlig oppskrift på stekt makrell med curry smak fra Japan. Japanerne er blant verdens mest fiske-spisende folk og også landet for folk blir aller eldst! En av favorittfiskene i Japan er makrell.
Du finner også gode tips til makrell.
Curry med norsk makrell (japansk oppskrift)
Dette trenger du til 4 porsjoner:

Foto: EFF
600 g makrellfileter
1 liten aubergine i skiver
1 grønn paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
3- 4 sjampinjonger i skiver
2 ss revet frisk ingefærrot
1 ss grønn karripasta
2 dl kokosmelk
3 dl fiskekraft/buljong
2 ss fiskesaus, kryddersaus
salt
sukker
olje til steking
Slik gjør du:
Skjær makrellfileten i ca 2 cm store biter. Dryss på salt og stek i olje. Ha olje i stekepannen. Tilsett ingefær og karripasta og stek til aromaen kommer godt fram.
Tilsett kokosmelk og fiskekraft og kok opp og tilsett sopp, paprika og aubergine. Tilsett fiskesaus og smak til med salt og sukker. Tilsett makrellen. Server straks med kokt ris.
Tips til makrell
Slik gjør du når du steker:
Filet:
Vask og tørk makrellfilétene.
Skjær et par snitt i skinnet med en skarp kniv.
Vend filétene i en blanding av mel, salt og krydder og stek makrellen.
Bruk litt god varme i starten og la den så ettersteke på svak varme ca 10 minutter.
Hel fisk:
Vask og rens fisken, tørk den godt og strø litt salt i buken.
Skjær et par snitt i skinnet med en skarp kniv.
Hel makrell kan fylles med persille, dill eller en blanding av begge.
Stekes som makrellfiléter.
Slik gjør du når du koker:
Rens makrellen og skjær den i 2-3 cm brede stykker.
Kok opp vann med 1/2 dl salt, 2 ss 7% eddik, 2 ts hel pepper, og 2 laurbærblad.
Legg makrellstykkene i og la de trekke 8-10 minutter til makrellen er kokt.
Server makrellen varm.
Eller la den avkjøle i kokevannet og server den kald.