NRK Meny
Sjokolade og solbær

Her er sorbeten lengst bak i bildet. I Munter mat ble den servert sammen med crème brûlée med solbær, solbær-sjokoladekrem og små terninger av solbærgelé. Les mer om det i Tips, nederst.

Foto: DR

Solbærsorbet og mandelnougatin

Denne oppskriften på sorbé krever at du har ismaskin eller ekstrem tålmodighet. Når kulene med sorbé er klare skal de serveres på fat med litt mandelnougatin under og et sukkerslør over.

Slik gjør du

Tin bærene hvis de er frosne. Kjør dem grundig i en blender med sukker og eventuelt litt vann, dersom blandingen ikke kjører helt glatt i blenderen. Hell blandingen gjennom en sikt og smak til med sitronsaft. Kjør på ismaskin.

For de uten ismaskin, men med ekstrem tålmodighet
Hell blandingen i en bolle – helst av metall eller glass. Ta den ut hver halvtime / tre kvarter. Visp grundig slik at det ikke dannes krystaller. Fortsett innfrysingen. Gjenta prosessen til sorbeen er glatt og kan lages kuler av.

Mandelnougatin
Mandlene ristes i ovnen ved 200 °C til de får litt farge. Vær forsiktig så de ikke blir for mørke. De kan også bli ristes på en panne, og du kan også bruke mandelflak eller mandelskiver til oppskriften.

Sukkeret smeltes til brun karamell i en kasserolle. Ha i mandlene og varm dem gjennom. Hell alt på en smurt bakeplate eller direkte på en marmor- eller granittplate. La det stivne til en hard karamell. Hakk det fint på et skjærebrett. Du kan også dele det opp i biter og knuse med en kjevle.

Dette pulveret er godt å sette iskuler i på en desserttallerken, hvis det skal være litt fint. Så blir isen liggende i stedet for skøyte rundt på tallerkenen. Prøv også å hakke den litt grovere og ha den i vaniljeis.

Sukkerslør
Sukkerslør er ren pynt.

Kok vannet med sukker. Prøv å unngå å røre i det, ellers risikerer du at det krystalliserer. Sett fram en skål kaldt vann som kan ta hele gryten du koker sukkeret i. Hold en skje klar og en smurt bakeplate – eller du kan lage sukkerslør direkte på en marmor- eller granittplate.

Har du et sukkertermometer skal sukkersløret ha en temperatur på 156 °C. Har du ikke sukkertermometer så se på fargen og merk konsistensen. Når sukkeret er lett gyllent i farge og har en god, flytende konsistens – som akasiehonning – er det klart.

Plasser gryten i vann så kokingen stopper. Det skal nå arbeides raskt. Ta gryten i den ene hånden og skjeen i den andre. Dypp skjeen i karamell. Løft opp og tegn med en fin stråle et fint mønster med karamellem på en stein- eller smurt bakeplate. Gittermønster eller sirkler som griper i hverandre i et lett krimskrams er fint.

Tips

Sånn serverer du hele desserten
De selvplagerne som har valgt å lage hele desserten skal få forslag til serveringen.

Finn fram en stor tallerken. Plasser små terninger med solbærgelé her og der. Halvparten av dem dyppet i kakao. Sett en liten form ferdig crème brûlée med solbær på tallerkenen. Dryss litt knust nougatin et annet sted på tallerkenen, og sett en kule solbærsorbé på nougatinen. Varm en skål solbær-sjokoladekrem og sett kremen på et nytt sted på tallerkenen. Plasser en sjokolade-tuilé på kremen og spray litt solbærsifon på toppen. Plasser sukkersløret på toppen av sorbeen. Avslutt det hele med eventuelt å legge noen friske solbær her og der.

Når du serverer må du ikke glemme å fortelle gjestene hvor utrolig vanskelig det var, på en lett henkastet overlegen måte. Lykke til!

Her er de andre oppskriftene du trenger: |

| | |


Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR