NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Normal

Snadder med skrei på 15 måter

Hver vinter kommer torsken som lever i Barentshavet for å gyte langs norskekysten. Fersk skrei blir til skreimølje, som er kokt torsk med lever, rogn, poteter og smørsaus. Men skreien kan også bli mye annet godt. Og torsketungene er en liten lekkerbisken.

Sprøstekt torskerygg, potetmos, sopp og rødvinssaus

Sprøstekt torskerygg, med potetmos, sopp og rødvinssaus.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Lise Finckenhagen frister oss med stekt torsk, potetmos med oliven, stekt sopp og rødvinssaus.

Skreimølje

Men først skal vi se på den tradisjonelle måten å servere skrei på. Fersk skrei, lever, rogn og kokte poteter blir til et festmåltid.

Video Lars Barmen lager torsk med lever og rogn

vIDEO: Lars Barmen viser deg hvordan du lager torsk med lever og rogn.

Stekt skrei med potetmos

Den flotte ryggfileten av skrei kan godt stekes og serveres med potetmos. Våre kokker gjøre det på flere ulike måter. Både tilbehør og potetmosen kan varieres i det uendelige.

Skrei med eple-potetpuré og tomatsalsa

Stig Juelsens skrei med eple-potetpuré og tomatsalsa.

Foto: Stig Juelsen
Skinnstekt skreirygg med selleri- og potetstappe og baconsmør

Lise Finckenhagens skreirygg med selleri- og potetstappe med baconsmør.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK
Video Kjartan Skjelde steker skrei

VIDEO: Kjartan Skjelde står i friskt vær i Lofoten og lager sitt skreimåltid med bacon og hjertesalat.

Skrei med gravlaks og løksaus

Skrei med gravlaks og løksaus

Michael Björklunds skrei med gravlaks og løksaus.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Oliventrukket skrei

Oliventrukket skrei

Torsk med linser, bacon og grønnsaker.

Foto: Stig Juelsen

Salat med torsk og sitron

Video Lars Barmen lager salat med torsk og sitron

VIDEO: Lars Barmen lager salat av rester av torsk.

Torsketunger

Karri- og sesamstekte torsketunger med hjemmelaget remulade

Lise Finckenhagens karri- og sesamstekte torsketunger med hjemmelaget remulade.

Foto: Lise Finckenhagen

Torsketunger skal sprøstekes og dyppes i en god saus. Den største forskjellen på disse fire oppskriftene er sausen.

Stekte torsketunger

Ann-Karin Løken Olavsrud steker torsketunger og serverer dem med purre- og chilidipp.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE