Smuldrepai med blåbær og hjemmelaget vaniljesaus

Smuldrepai med blåbær og mye god vaniljesaus.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Smuldrepai med blåbær og hjemmelaget vaniljesaus

Den sprø toppen, smuldreblandingen eller det som på engelsk kalles crumble er det som gir ekstra sprøhet til blåbærpaien. Har du det travelt kan du hoppe over paibunnen, sier rockekokk Mats Paulsen. Da legger du smuldreblanding under og over blåbærblandingen.

Slik gjør du

Paibunn

Lag først paideigen. Bland sammen mel, melis og smør. Tilsett eggeplommen og kna deigen sammen. Pakk deigen i plastfilm og legg den i kjøleskapet i ca. 30 min.

Kjevl ut deigen og legg den i en paiform. Prikk deigen lett med gaffel og stek paibunnen i ca. 15 minutter på 180 grader til den er gyllen.

Blåbærfyll

Bland blåbær, syltetøy og potetmel og bre blandingen over paibunnen.

Smuldreblanding

Bland ingrediensene i smuldremassen og smuldre blandingen på toppen.
Stek paien i ca. 20 min på 180 grader.

Vaniljesaus

Vaniljesausen lager du ved å koke opp melk, fløte, vanilje og 1/3 av sukkeret. Visp resten av sukkeret sammen med eggeplommene. Hell den varme melkeblandingen i eggene forsiktig mens du rører. Varm forsiktig opp igjen til sausen tykner. Sil sausen og avkjøl.

Tips

Vil du lage pai med både bunn og smuldrepai? Prøv Lise Finckenhagens oppskrift på blåbærpai.

Kilde: Mats Paulsen i radioprogrammet Brønsj på NRK1