Smørkokt gjørs med brokkoli og bearnéssaus

Smørkokt brokkoli med smørkrem, brokkolipuré og blomstrende brokkoli.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Smørkokt gjørs med brokkoli og bearnéssaus

Filet av gjørs får følge av brokkoli og smørkrem. Med litt omsorg og ekstra konsentrasjon ved komfyren lager du en rett som imponerer de fleste.

Slik gjør du

Smørkokt gjørs

Fileter gjørsen og skjær ut ryggfiletene. Legg dem i saltlake i 10 minutter i 10 prosent saltlake.

Varm opp det klarede smøret i ovnen på 65-70 grader. Ta ut formen og legg fisken i smøret. Sett formen med gjørsfiletene tilbake i ovnen (70 grader) i cirka 8-12 minutter.

Brokkolipuré og blomstrende brokkoli

Skjær brokkolien i biter. Kok bitene. Bland kokt brokkoli med olje i blenderen til en puré.

Blansjer den blomstrende brokkolien i lettsaltet vann i ett minutt. Kjøl den ned i isvann. Smak til den blomstrende brokkolien med salt og pepper. Varm opp med smør og smak til med salt.

Smørkrem/bearnéssaus

Finhakk løken. Kok inn løk, vin og eddik til en tredel. Sil bort løken.

Visp sammen den silte reduksjonen og eggeplommene på svak varme. Når eggeplommene blir til en tykk krem skal du spe med det brunede, klarede smøret du kokte fisken i. Smak til med salt og sitronsaft.

Servering

Legg fiskefileten på tallerkenen med brokkoliblomstene ved siden av, hell smørkrem over fisken og legg en skje brokkolipuré ved siden av.

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE