Smørbrødkake

Smørbrødkake med tunfisk, krepsehaler, reker og røykelaks. På toppen er det pyntet med agurk, selleristang, agurk, egg, karse og pepperrot.

Foto: Aksel Faanes Persson / NRK

Smørbrødkake

Svenskene kaller det smörgåstårta. Det ser ut som kake, men inneholder skalldyr, grønnsaker, egg, røykt laks, tunfisk og majones. Alt dette settes sammen som en kake med loffskiver.

Slik gjør du

Lag majones ved å knekke to egg i et litermål. Ha i eddiken og sennepen. Kjør glatt sammen med en stavmikser og spe med olje mens du kjører stavmikseren opp og ned så alt blander seg og blir en tykk, fin majones. Smak til med salt, sitronsaft og litt kajennepepper.

Fordel majonesen i fire skåler. I den ene blander du i avrent tunfisk, finkuttet rødløk og persille. Smak til med sitronsaft. I den andre bollen blander du sammen krepsehaler, reker og dill. I den tredje bollen blander du sammen finkuttet røykelaks, kapers og vårløk. Den siste bollen med majones sparer du.

Knekk aspargesen på det punktet nede på stilken hvor den knekker selv når du bøyer den lett. Skrell aspargesen ca. halvveis opp og kok i lettsaltet vann i tre minutter Avkjøl i iskaldt vann. Dette gjør du for å beholde den fine grønne fargen.

Bruk en skreller til å høvle lange strimler av agurken og selleristengene.

Kok to egg i cirka sju minutter. Avkjøl og skrell eggene.

Fjern skorpen rundt loffen, og bestem deg for hvilken form du ønsker på «kaken». Her har jeg valgt rund kake. Del brødet i så tynne og jevne skiver som du får til på tvers. Du bør ha minimum fire lag.

Montering av smørbrødkaken

Legg en loffskive på et serveringsfat. Start med å smøre et tynt lag majones utover, ha deretter på rekeblandingen og topp med en ny skive loff. Denne smører du med tunfiskrøre og topper med en ny skive som du smører et tynt lag majones utover og topper med røykelaksblandingen. Legg så på den siste skiven med loff. Smør et tynt lag majones her også, og topp med asparges, agurk, selleristang, kokt egg i skiver, karse og revet pepperrot.

Kilde: Reneé Fagerhøi i radioprogrammet Brønsj/NRK P1