NRK Meny
Advokatens smørbrød

Smørbrødet er toppet med frityrstekte strimler av gulrot.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Smørbrød: Advokatmat

Adam Liaw står på kjøkkenet til en av de berømte smørbrødrestaurantene i København og lager sitt eget smørbrød. Ida Davidsen får smake på rugbrødskiven med svineribbe, chiliolje og sjøkreps.

Slik gjør du

Chiliolje

Ha 60 ml vegetabilsk olje i en liten gryte. Tilsett grovhakket løk og la den bli lett gyllen over middels varme i cirka fem minutter. Tilsett chilipulver og kok i 30 sekunder. Tilsett resten av oljen. Kok opp til omkring 90 grader, skru ned til veldig lav varme og la den stå i 30 minutter. Pass på at ikke chilien blir brent eller varmen blir for høy. Smak til med salt. Sil oljen.

Sjøkreps i dill

Ha tre liter vann i en stor gryte og kok opp. Tilsett salt, sukker, dill og sitronbåter. Kok opp igjen. Tilsett sjøkreps og la det koke forsiktig i åtte minutter. Ta ut sjøkrepsen og slipp den i isvann for å stoppe kokingen. Skrell sjøkrepsen og sett den til side.

Advokatmat

Bland majones, crème fraîche og rogn i en bolle. Smør brødskivene, legg på tynne skiver skinkestek. Pensle kjøttet med chiliolje. Ha på finhakket dill og gressløk. Bland sjøkrepsen i majonesblandingen. Ha sjøkrepsblandingen på smørbrødet, og topp eventuelt med fritert gulrot.

Tips

  • Chilioljen kan også lages i stekeovnen på 90 grader.
  • Chiliolje oppbevares i tett boks i opp til tre måneder.
  • Koreansk chilipulver er å få kjøpt i asiatiske butikker.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)/SBS