Smørbrød med syltet kantarell

Kantarell i salt- eller sukkerlake kan spises etter en dag, men blir bedre med tiden.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Smørbrød med syltet kantarell

Sopp er ikke bare godt i fersk form eller stekt i smør, de er også gode i lake. Prøv kantareller i salt- og sukkerlake!

Slik gjør du

Start med å sterilisere to glasskrukker i ovnen ved å la dem stå 30 minutter på 120 grader.

Kantareller i sukkerlake

Kok opp alle ingredienser utenom sopp. Blancher soppen i laken i et halvt minutt, og legg dem i en steril glasskrukke.

Kok opp laken og hell over soppen. Steng lokket. Soppen kan spises etter en time, men blir bare bedre med tiden. Filip anbefaler å la soppen ligge i laken minst en måned.

Kantareller i saltlake

Bland sammen alt utenom kantarellene.

Blancher kantarellene i 20 sekunder. Legg soppen i en steril glasskrukke og hell den varme saltlaken over. Strø over en klype salt og steng lokket.

Disse soppene kan spises etter en dag, men blir bedre med tiden. Aller best smaker de etter en måned på glass. Obs: Skyll soppen i kalt vann før du spiser den.

Server med ferskt brød og smetana.

Tips

Å blanchere vil si at du putter soppen en kort tid i den kokende væsken, for så å skylle dem i kaldt vann. Slik sikrer du en kontrollert kokeprosess.

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE