NRK Meny
Normal

Smakfulle skalldyr i sesong

Skalldyr er godt året rundt, men har topp kvalitet i vinterhalvåret når sjøtemperaturen er lav. Lag supper, smørbrød, salat eller rører – kun fantasien setter grenser.

Rekesuppe «Reker i snøen»

Litt ekstra chili eller kajennepepper fremhever skalldyrsmaken i rekesuppen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Skalldyr er proteinrike og en god kilde til omega 3 og umettede fettsyrer. Det er med andre ord ingen grunn til ikke å diske opp med disse godbitene fra havet, enten til forrett eller hovedrett. Her får du skalldyr i ti varianter, først i Lise Finckenhagens rekesuppe.

1. Rekesuppe

OPPSKRIFT: Rekesuppe «Reker i snøen»

2. Bra med bacon og blåskjell

Blåskjell kan varieres i det uendelige. Paul Svensson mener de skal stekes, ikke kokes, og finner fram bacon og hvitvin.

3. Skalldyr og det sursøte

Kongekrabbe i sursøt saus er en av Lise Finckenhagens store favoritter. Servert i skallet fra klørne blir det ekstra lekkert.

4. Dansk smørbrød

Rekesmørbrød er en klassiker. Her er Lars Erik Vesterdal inspirert av danskene i en variant med asparges og majones.

5. Bygg og blåskjell

Skalldyr er godt også i salater. Her i en variant fra Claus Meyer med perlebygg, grønnsaker, blåskjell og østers.

6. Vårruller med reker

Dette er sunt, sprøtt og deilig, sier kokken. Grønnsaker og reker rulles i tynt rispapir og dyppes i hjemmelaget chilisaus.

7. Pai med skalldyr og dressing

Grønne asparges og vårløk får bli med i denne paien med skalldyr. Her er den servert med en enkel dressing av crème fraîche, rødløk og dill.

8. Suppe med blåskjell og fisk

Torsken bakes i ovnen i denne herlige suppen fra Kjartan Skjelde. Buljong, blåskjell og grønnsaker helles over torsken når den er ferdig.

9. Forrett med skalldyr

Reker, kongekrabbe eller krepsehaler. I denne forretten kan du variere hvilke skalldyr du bruker.

10. Reker og smørbrød stekt i panne

Rekesmørbrødet får et ekstra løft hvis du steker skivene i smør og lager din egen majones med pepperrot.