NRK Meny
Forårslagkake

På dansk heter de forårslagkager, rett oversatt til norsk blir det vår-lagkaker. Vi kaller dem marengskaker med kaffekrem.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Små forårslagkager eller marengskaker med kaffekrem

Marengsbunner stekes til de er lett gylne og avkjøles. Smeltet sjokolade smøres på halvparten av bunnene. Kaffekrem fordeles på bunnene og den andre halvparten legges på. Kakene kan fryses og serveres kalde.

Slik gjør du

Marengsbunner
Alle eggehvitene helles i en stor ren skål. Pisk dem til en stiv og seig marengs mens sukkeret has i underveis.

Gjør klar bakeplater med bakepapir. Til kakene brukes 20-24 bunner. Ha marengsen i en stor sprøytepose med en stor glatt åpning. Deigen sprøytes ut i sirkler, ca. 1,5 cm tykkelse og 6 cm i diameter. Sørg for at de har litt avstand mellom seg, de blir litt større mens de stekes. Bunnene stekes ved 125 °C de er lett gylne, ca. 25 minutter. Bunnene avkjøles helt og tas av bakepapiret.

Kaffekrem
Melis has i en liten gryte og smeltes til gyllen karamell ved svak varme. Varm kaffe tilsettes karamellen. Rør til eventuelle sukkerkrystaller er helt oppløst. Kaffe-karamell-sirupen helles i en skål og settes i kjøleskapet

100 g sjokolade smeltes over vannbad og pensles på halvparten av bunnene. Sett dem kaldt til sjokoladen har stivnet.

Pisk fløten til krem. 1/3 settes til side til pyntingen. Resten av kremen vendes forsiktig sammen med den kalde sirupen og has i en stor engangs sprøytepose med en stor glatt åpning. Sprøyt en flat topp på hver av bunnene med sjokolade, så kremen kommer helt ut til kanten. Legg en ny bunn på hver og trykk lett så bunnen fester seg.

Forårslagkakene kan nå fryses til neste dag, hvis man ønsker å servere dem halvfrosne. Så pyntes de med krem, revet sjokolade og et dryss av melis rett før de serveres neste dag.

Pynting
Sprøyt en flat topp med krem på hver av kakene. Riv fine sjokoladespon på et rivjern og fordel dem på toppen av kakene. Dryss over litt melis med en sikt. Kakene serveres kalde eller gjerne lett frosne, som tidligere beskrevet.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR