Hopp til innhold

Slik kan du bruke restene av julematen

Ikke kast ribberester, pinnekjøttrester eller juletorsk eller lutefisk som er til overs. Restene etter julemiddagen kan bli til (minst) 15 helt nye måltider.

Ribbesandwich

Tynne skiver ribbe, varme eller kalde med rødkål, epleskiver, små sylteagurker og grov sennep i hamburgerbrød.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Restemat etter julemiddagene frister kanskje ikke så veldig når du allerede har spist ribbe, pinnekjøtt, juletorsk og lutefisk i flere dager. Grunnen er sannsynligvis at du allerede er mett på «julesmaken». Derfor har NRK Mat samla 15 oppskrifter på julerestemiddager som ikke nødvendigvis smaker av jul.

1. Lag sandwich med ribberester

Kanskje det aller enkleste og mest nærliggende. Lise Finckenhagen foreslår å la rødkål, epleskiver, rødløk og små sylteagurker få følge ribba inn i et hamburgerbrød eller rundstykke.

2. Glaser ribba og gi den nye, asiatiske smaker

Den samme Lise Finckenhagen fjerner svoren på ribba, før hun koker opp honning, soyasaus, østerssaus, lime og krydder. Til slutt får ribbebitene komme opp i steikepanna.

3. Spis ribba på dansk vis

I TV-serien Munter mat – egnsretter lagde brødrene Price tradisjonsmat. I Vendsyssel lages en deig av kokte, moste poteter, egg og hvetemel før deigpølsene kokes, og til slutt deles i skiver og steikes. Potetretten serveres ofte med nettopp ribbe som tilbehør.

Rester av ribbe kan også sprøsteikes, rulles i kinesiske pannekaker og spises som wrap. Og om sommeren bruker vi grillsaus på svinekjøttet. Hva med å gjøre det samme i romjula, og steike ribba i panna sammen med litt klementin- eller appelsinsaft?

4. Rull (og grill) pinnekjøttet

Potetlefser, kålrotstappe og pinnekjøtt. Kokken Frode Selvaag fra Rogaland ruller sammen restene av den sørvestlandske julemiddagen, og pakker rullene i aluminiumsfolie. Rullene legger han på bålet på romjulsturen, eller varmer under grillen i ovnen.

5. Gjør pinnekjøttet søtt og sprøtt

Søtt passer ypperlig sammen med det salte i pinnekjøttet. Har du aldri prøvd, burde du. Kokken Inge Johnsen foreslår å legge pinnekjøttet på grillen, men du kan utmerka godt bruke grillen i ovnen også. Etterpå har han over en dressing av honning.

6. Lag pinnekjøtt-pålegg

Kjartan Skjelde blander pinnekjøttrestene med andefett eller kraft og fett fra pinnekjøttet, tilsetter urter, pepper og sitron, og kjører det til puré i kjøkkenmaskin eller blender. Lett som en plett, og fantastisk på brødskiva.

7. «Pulled» pinnekjøtt blir spennende gatemat

Pinnekjøtt og norsk, kraftig ost på lefse får følge av grønn og frisk salat, gjerne asiatisk pak choy. Over strør Lars Erik Vesterdal friterte strimler av kålrot og gulrot.

8. ... eller en feiende flott forrett

Hvis poteter og stappe byttes med polkabeter, noe grønt og potetgull eller flatbrød, får du en knasende sunn pinnekjøttsalat, ifølge kokken Lars Erik Vesterdal. Salaten kan lages som forrett eller lunsj, men også bli hovedrett.

9. Lag pinnekjøtt som i Marokko

I matserien Yum yum på NRK for noen år siden lærte vi at de i Marokko foredler fårekjøtt på en måte som ligner det norske pinnekjøttet. Men tilberedninga med couscous, rettich, squash, kålrot og koriander ligner ikke norsk julemiddag!

Du kan også prøve pinnekjøtt i en god tomatsaus med hvitløk, sjalottløk og frisk basilikum. Sammen med kålrabistappe kan pinnekjøttet legges på små skiver rista loff, og du får nydelig «plukkemat».

10. Sprø, friterte «fiskeboller» av lutefisk

I søndagsradioprogrammet Brønsj kommer det kokker på besøk hver uke. Bolinhos lages vanligvis av klippfisk og serveres ofte i Portugal, men Yvonn Steffensen bruker lutefiskrester i sine tapasfiskeboller.

11. Rakfisk- og potetrester som fristende plukkemat

Når du allerede har spist rakfisk med lefser, løk og rømme én gang, kan du lage mandelpotetvafler fra Lise Finckenhagen til rakfiskrestene. Vaflene toppes med små biter av rakfisk, tynne skiver rødløk og eple- og vaniljekompott.

12. Lag tapas av torsk- eller lutefiskrestene

Brandade, kaller Espen Vesterdal Larsen det. Han koker en mos av poteter og fisk, som han krydrer og legger på små brødskiver.

13. Rull lutefisk i lefse med sirup, sennep og salat

Inge Johnsen pakker restene av lutefisk inn i lefse sammen med det han måtte ha av andre rester i kjøleskapet. Ferdig!

14. Surkål og julepølse kan fylles i piroger

Den svenske TV-kokken Sara Begner lager en deig av smør, mel og potet, og pakker den rundt surkål og pølsebiter. Pirogene steiker hun i ovnen.

15. Ikke kast potetene!

Poteter er billig, men du trenger ikke kaste dem heller! Gårsdagens – eller julemiddagens – kokte poteter kan få nytt liv ved hjelp av litt melk eller fløte, og gjerne litt kajennepepper. Potetmos, potetstappe, potetpuré – kjært barn har mange navn. Andreas Myhrvold og Gastronomisk Institutt viser hvordan.