Hopp til innhold

Her er veganernes kjøttfrie fristelser

Når Mari Hult inviterer til grillfest, kommer kjøttspisende venner strømmende til – sjøl om verken pølser eller koteletter ligger på glørne. Her er hennes beste grilltips.

Mari Hult (Whitney Love og Tine Randen i bakgrunnen)

Mari Hult slik hun ofte står i sommerhalvåret – foran grillen. Hennes kjøttspisende venner tar gladelig imot den veganske grillmaten. I bakgrunnen er Whitney Love og Tine Randen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Fajitas på grillen

Soyamedaljonger, altså tørka og sammenpressa protein fra soyabønner, blir sprøtt som svor når det marineres og grilles med olje.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Med grill kommer den gode smaken, som det kan være vanskelig å få til i vegetarkjøkkenet, helt gratis, sier Mari Hult.

Hun driver bloggen Vegetarbloggen, som har 160.000 månedlige lesere og er den tredje største matbloggen under United Bloggers-paraplyen. Med NRK Mats lesere deler hun tre oppskrifter på smakfull, kjøttfri og vegansk grillmat – og tips til hvordan du best kan tilberede grillmaten som verken er kylling, kjøtt eller fisk.

Jackfruit, soya og vegetarburgere på grillen

Jackfruit varmes som pulled pork på grillen. I bakgrunnen vegetarburgere og soyamedaljonger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Mari Hult

Mari Hult driver bloggen Vegetarbloggen, og er vant til å forevige det hun lager.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hult gjør mer enn å bare hive noen grønnsaker på grillen. Her kokes, marineres, hakkes og knas ingrediensene i flere omganger. Sjøl tror Hult at kanskje jackfruit er den mest «folkelige» oppskriften blant de tre.

Spiser mindre kjøtt nå

– Den er lett å få tak i, og enkel å behandle. Den finnes i de fleste internasjonale matbutikker. Den kokes til den kan rives fra hverandre, og varmes i folie på grillen, sier hun.

Til sine fem venner griller også soyamedaljonger, som serveres som fajitas, og vegetarburgere av ris, rødbeter og sopp. Ingen av kompisene er veganere, eller vegetarianere, men det blir stille når maten serveres. Før lovorda hagler om sprø soya og saftig jackfruit.

Fra venstre Annika Herold, Carl Erik Leitao og Kristine Widding Fjalstad

Fra venstre Annika Herold, Carl Erik Leitao og Kristine Widding Fjalstad har flere ganger fått smake Mari Hults kjøttfrie grillmat – og sier de ikke savner noe.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Tilbehør til grillmat fra Mari Hult – pastasalat og vegansk potetsalat

– Jeg må ha mye tilbehør når jeg første skal grille, sier Mari Hult. Her en pastasalat og en vegansk potetsalat – der majones og rømmer er bytta ut med en dressing basert på malte cashewnøtter.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Tine Randen sier at hun spiser mindre kjøtt nå enn etter at hun blei kjent med Hult.

– Ofte er det slik at en bare trenger bitte litt for å bli gjort oppmerksom på en ny ting. Som for eksempel dette: Hvor god mat kan være sjøl om den er uten kjøtt, sier hun.

– Umami kommer fram på grillen

For svært mange nordmenn er grillmat ensbetydende med kjøtt – gjerne flere typer til samme måltid, og i store mengder. For en som aldri har prøvd, er det nok vanskelig å se for seg kjøttfri grillmat, tror Hult. Og mange tenker nok at grønnsaker er det eneste man kan legge over glørne hvis kjøtt ikke er et alternativ – men slik er det ikke (se faktaboks).

Hult har sjøl faktisk aldri smakt pulled pork av svin. Det blei populært i Norge etter at hun blei veganer for fem år siden. Men hun føler ikke hun har tapt noe på dét valget – spesielt ikke når hun tar fram grillen.

Dessert på grillen – tortilla med banan og sjokolade

Mari Hults impuls-dessert på grillen: Tortilla, banan og sjokolade grilles til sjokoladen smelter.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

-– Smaken umami, den som er verken salt, søt, sur eller bitter, finner du sjelden i vegetarkjøkkenet. Jeg bruker ofte for eksempel røykt paprika for å få den fram, men på grillen kommer den av seg selv, sier hun.