Laster innhold, vennligst vent..

Slik får du barna engasjert på kjøkkenet

Maggi Gausel så seg lei av alle de usunne alternativene barn tilbys på restaurant. Nå vil hun heller inspirere dem til å lage sunn og enkel mat selv.

Leopold Gausel

Leopold Gausel på 11 år lager masse mat selv, nå vil hans mor at flere 11-åringer skal bli inspirert.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Nå er det mat, roper Leopold Gausel på 11 år til vennegjengen.

Han har invitert tre kompiser hjem på mat på gården foreldrene, like utenfor Bryne.

Han og resten av søskenflokken på fire liker å lage mat hjemme, og disker ofte opp med både det ene og det andre helt selv. Den enorme matgleden vil mor Maggi Gausel dele med flere. Derfor har hun og sønnen gitt ut kokeboka Godt nok junior sammen.

– Jeg har litt lyst å jobbe på restaurant når jeg blir voksen. Eller fotballspiller, sier Leopold med glimt i øyet.

Maggi og Leopold Gausel

Leopold synes det er kjekt at mor lar ham bli med på kjøkkenet.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Det hele startet med at mor og far gikk gjennom en livsstilsendring, og mens kiloene raste vokste matgleden til de voksne i huset. Den vokste så mye at mor begynte å lage kokebøker og matblogg. I takt med endringene ble også barna engasjert i mors matlaging, og det ble særlig synlig på restaurant at sunn mat for barn ikke er en selvfølge.

– Veldig ofte består barnemenyen av pølse og pommes frites. Det er jo ikke greit, hvorfor får ikke barna sunne og gode alternativer? spør Maggi Gausel.

Tilbake på gården tramper tre sultne gutter ned trappene til kjøkkenet. På menyen venter både forrett, hovedrett og dessert.

Leopold Gausel og kompisene

Arild Hegdahl Ueland (t.v.), Olav Fatland og Sander Vold er Leopolds middagsgjester.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Leopolds meny

  • Speltlompechips
  • «Alt i ett» muffins
  • Mangois

– Mmm, det er godt. Jeg vil si det var en suksess. En god sekser, sier kompis Olav Fatland, som håper kompisen fortsetter å invitere på hjemmelaget mat.

Leopold deler også hemmeligheten bak oppskriftene med NRK Mat.

Sunnere chips

Lompechipsen lager Leopold titt og ofte. Den er en favoritt, som er veldig enkel å lage. Alt du trenger er lomper, nøytral olje og ønsket krydder.

Muffins med næring

Denne muffinsen har fått det fine navnet «Alt i ett» muffins. Det er fordi den inneholder masse godt som kroppen trenger. Havre, egg, banan, yoghurt, skinke og ost. Dette er perfekt for skolematen eller som turmat. Utrolig enkelt å lage!

Sykt enkel is

Sunn, søt og rask is er perfekt når det er varmere i været, mener Maggi Gausel. Og så kan den nytes med god samvittighet.

Gausel er opptatt av at barna skal kunne føle seg frie på kjøkkenet, og se muligheter når de for eksempel er hjemme etter skolen.

– Hvor herlig er det ikke å komme hjem fra jobb der ungene har kjent på mestring, opplevd matglede og fått tatt i råvarene. Og ikke minst kunne lage mat til foreldrene. Det gir enormt mye glede for hele familien, sier hun.

Brød er noe mange kjøper i butikken. Tidsklemma får ofte skylden, men Gausel ønsker å motbevise dette. Derfor deler hun to brød hun mener er så enkle at alle burde klare det.

Brød på under 20 minutter

Havrebrødet har blitt viden kjent, fordi det er så enkelt å smelle sammen og smaker så godt. Dette kan barna selv lage om de kommer hjem til tom brødboks. Men best av alt er det sunne innholdet i brødet.

Brød i gryte

Grytebrødene til Gausel er vel så enkle, men de krever litt mer planlegging på grunn av hevetiden. Det passer til mange typer mat og er enkelt å lage. Du bruker bare få minutter på å røre sammen, og brødet etterheves i samme bolle som det lages i.