Mange dagligvarebutikker tilbyr nå potteplanter med for eksempel basilikum eller estragon. Har man først prøvd dette, vet man at man ikke kan vende tilbake til den ferdigpakkede versjonen i pulverform.
Urter har evnen til å sette smak på en rett selv i små doser. Bruk dem til lam og gris, til fisk og fjørfe, i pizzaer og paier, i dressinger og sauser – og i salater. Ja, til og med desserter. Eller som pynt.
Rosmarin med sin gode duft. Foto: Tine.
Basilikum:
Meget god duft og smak. Mange sorter. De med små blader er lettest å lykkes med.
Fransk estragon:
God til fisk og salat, viktigste «deltaker» i bernaise-sausen.
Gressløk:
Passer til bl.a. salater, potetmos, omeletter.
Karve:
Til ost, kål, poteter. I suppe og salat.
Løpstikke:
Sellerismakende urt til supper og salater - og for magnetisk tiltrekningskraft. Kalles nemlig også kjærlighetsurt.
Mynte:
Mange sorter. Grønn mynte bra å starte med.
Oregano:
Pizzakrydderurten fremfor noen.
Rosmarin:
Lam og fisk. God duft.
Salvie:
Svin og kalv.
Sitronmelisse:
I potter OK, men bedre med solfylt sted i urtehage. Til kylling og fisk. I urtesmør og sauser. Pen pynt på kaker og andre desserter.
Sitronverbena:
Aromatisk. Kan erstatte sitronmelissen.
Timian er god i dressing. Foto: TINE
Timian:
En krydderurt som kler dressinger og marinader og kompletterer lam og ertesuppe. Frisk hele året.
Andre spennende urter og kryddere er chiliklokke, dill, fennikel, ingefær, gul og svart sennep, kanel, koriander, lakrisrot, merian, muskat, nellik, peppermynte, persille og selleripersille.
For flere urtetips, klikk her: Urteguiden.no.
VEGETAR
- Epleshake surprise
- Fruktsalat i fløterand
- Dillstuede poteter
- Jordbær avslutning
- Norsk ratatouille
- Agurkgrateng
- Sveler med kultur
- Olavs Skjørost
- Utrolig potetsalat
- Ostekake fra Stabekk
- Grønnsakspizza
- Grillet paprika med ostefyll
- Waldorfsalat
- Guacamole
- Fruktsalat med dadler og fiken
- Varme grønnsaker med østerssaus
- Avocadosuppe
- Spaghetti med cherrytomatsaus
- Furulysalat
- Pizza med tomat og chili
- Pizza med champignon og basilikum
- Sago gula melaka
- Stekt ris med chili
- Potetsalat
- Sellerisalat
- Squashpai
- Myntekrydret skuronnsuppe
- Jamies marokkanske brød
- Bønnesuppe med eple og timian
- Karelske piroger
- Gresk sesampai med kryddersirup
- Jamies brønnkarsesalat
- Varm brødost
- Jamies dampede gulerøtter
- Eplechutney
- Sopp i sitronsaus
- Barmens blinis
- Slik bruker du urter
- Vi elsker oliven
- Gresskarsuppe
- Lat? Prøv spinat
- Osteform med grønnsaker
- Vegetar med Pamela
- Asparges
- Neslerisotto
- Frittata med asparges og svarte oliven
- Limemarinert purre med cashewnøttsaus
- Endivesalat med glaserte valnøttter og ost
- Den beste fruktpaien
- Rabarbra