Portobelloburger pakket i avispapir.

Vegetarisk burger med vårsalat, chilimajones og ost pakket i avispapir.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Slider med portobello og vårsalat

En slider er egentlig navnet på en liten burger. Vår slider er vel ikke akkurat liten, men den er laget uten kjøtt. Dels fordi det er et ønske om vegetarisk og dels fordi vi vil by på et alternativ til den tradisjonelle burgeren. Prøv den og forbered deg på en positiv overraskelse.

Slik gjør du

Portobelloburger

Kok opp grønnsakbuljong med timian, løk, hvitløk og røykt sjampinjong eller tørket sopp.

Legg portobellosoppen i en ildfast form eller gryte og krydre med salt og pepper. Stek under lokk til soppen er gjennomstekt, cirka 20 minutter. Ta av lokket og reduser buljongen til glace. Grill portobelloene på begge sider og pensle med glace.

Skjær portobelloene i 3 mm skiver og dekk dem med ost. Varm opp på grillen til osten smelter.

Rist brødene på innsiden. Legg på tomatskiver, løkringer og salat over ost og sopp. Avslutt med brød og spis med en gang.

Vårsalat

Pensle vårløken med litt olivenolje og krydre med salt. Grill over direkte varme til de er myke og har fått farge. Skjær vårløken i grove biter og reddikene i skiver. Bland vårløk med chilimajones, rucola og reddik.

Chilimajones

Bland eggeplomme, rapsolje, dijonsennep og chili til en majones. Smak til med salt.

Syltet chili

Skjær chiliene i skiver og varm dem opp i litt vann. Bland sukker, salt, hvitvinseddik og vann. Ha i chilien. La det stå og trekke.

Tips

  • Hele retten kan du lage på grillen
  • Dersom du vil lage majonesen på forhånd, vent med å blande inn rucolaen så den ikke blir myk og bløt
  • Røykt sopp: Skjær sopp i tynne skiver og legg dem på et stekebrett. Sett brettet i ovnen på 50 grader. Sett inn en stekpanne med rykende røykespon. Lukk ovnsdøren. Det tar et par timer før soppen er helt tørr
  • Røykt eller tørket sopp gir mer smak og saftighet til buljongen

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE