NRK Meny
Skumtrøffel

Sjokoladefantasien er altså sjokolade som er sprøytet ut på papir og så frosset. Det blir en fin kniplingspynt.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Skumtrøffel

Mette Blomsterberg liker desserter hvor det både er mykt og deilig og noe å bite i. Her er det sjokoladeskum på en bunn av marsipan og sjokolade.

Slik gjør du

Desserten lages i runde aluminiumsformer (muffinsformer) som er ca. 6 cm i diameter og 6 cm høye.

Trøffelbunner
Sjokolade finhakkes og smeltes i vannbad. Marsipan og sukker knas sammen på bordet med hendene. Kna inn det romtempererte smøret, litt om gangen. Tilsett smeltet sjokolade, mel og til slutt også eggene. De 6 a-formene oljes og fylles med trøffeldeig.

Stekes ved 160 °C til de gir etter for trykk – ca. 20 til 25 minutter. Bunnene avkjøles helt i kjøleskap, mens de fortsatt er i formene.

Sjokoladekrem
Sjokoladen finhakkes og smeltes i vannbad.

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene og 1 ts sukker mases sammen på bordet med en palettkniv, slik at kornene skilles. Spar vaniljesukkeret til senere.

Resten av sukkeret og eggehvitene piskes stivt med en håndmikser. Bare helt på slutten has vaniljesukkeret i, mens det fortsatt piskes.

Den smeltede sjokoladen tas av varmen og tilsettes 1/3 av de stivpiskede eggehvitene. Rør godt. Denne sjokoladeblandingen has i bollen med resten av eggehvitene. Det vendes forsiktig til det blir et jevnt skum.

Er sjokoladeskummet lett flytende, settes det litt i kjøleskapet. Ellers fylles det i en sprøytepose med glatt tupp og sprøytes straks ut på de kalde trøffelbunnene som nå er tatt ut av formene.


De ferdige skumtrøflene settes i kjøleskap til de serveres kalde med elegant sjokoladefantasi og friske jordbær.

Sjokoladefantasi
Flytende temperert sjokolade (Viktig: Se Temperert sjokolade) eller flytende sjokoladeknapper fylles i et kremmerhus (kjegle av bakepapir) og sprayes tynt på en bakeplate med bakepapir i et "tilfeldig" mønster. Lag gjerne 10–12 stykker, siden de brekker lett.

Bakeplaten settes i kjøleskapet slik at sjokoladen stivner fort. Løsne først sjokoladefantasiene når de skal brukes.

Tips

Les mer: Temperert sjokolade

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv, DR