Laster innhold, vennligst vent..
Skumboller med kransekakebunn

Skumboller som skjuler et kirsebær. Noen av bollene har fått et dryss av kanel til pynt.

Foto: Rasmus Linaa / DR

Skumboller med kransekakebunn

Hjemmelagede skumboller er fantastisk lekre. Disse skumbollene har en nydelig kransekakebunn og vaniljeskum som skjuler et kirsebær.

Slik gjør du

Kransekakebunner

Melis og eggehviter røres sammen i en liten skål. Tilsett marsipanen litt etter litt, til massen er jevn. Ha den ferdige kransekakemassen i en stor sprøytepose med en stor stjerneåpning. Sprøyt massen ut på bakepapir i like store flate «stjerner», cirka 5 centimeter i diameter.

Ha kirsebærene i en sil, så all saften drypper av. Sett ett kirsebær i midten av hver kransekakebunn. Stek bunnene på 190 grader til de er gylne, Det tar 10–12 minutter. Bunnene avkjøles helt.

Vaniljeskum

Gryte, termometer og en bakepensel gjøres helt rene! Ha i 250 gram sukker, vann og glukose i gryten. Sett på høy varme. Pass på til massen koker for alvor, skru så ned til middels varme.

Ha kaldt vann i en skål og vask grytens sider med penselen som er dyppet i rent, kaldt vann. Det gjøres for å unngå at sukkeret krystalliserer og senere vil ødelegge massen. Vask ned 3–5 ganger.

Kok sukkerlaken til akkurat 117 grader, og ta den øyeblikkelig av varmen. Mens sukkerlaken kokes blandes 15 gram sukker med eggehviter og piskes kort i en miksmaster. Den 117 grader varme sukkerlaken helles ned i eggehvitene mens det piskes hele tiden. Skru miksmasteren på høyeste hastighet og pisk i 6–8 minutter til skummet blir stivt.

Skjær vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en liten kniv. Bland frøene sammen med melis med kniven, så frøene skilles. Vend vaniljesukkeret inn i skummet og rør forsiktig rundt. Ha skummet i en engangs sprøytepose med en stor stjerneåpning. Sprøyt skummet på de avkjølte kransekakebunnene. La skumbollene hvile en times tid på kjøkkenbenken, før de dyppes i temperert sjokolade.

Temperert sjokolade

Finhakk sjokoladen. Smelt litt over halvparten forsiktig i en skål over varmt vannbad (ikke kokende) til 48 grader. Ha den andre halvparten av finhakket sjokolade i en annen skål. Hell halvparten av den 48 grader smeltede sjokoladen i skålen med den finhakkede sjokoladen, så de sakte, men sikkert smelter sammen under omrøring. Ha i mer og mer av den smeltede sjokoladen, hvis det er nødvendig. Den tempererte sjokoladens arbeidstemperatur er 31 til 33 grader. Blir den over 34 grader må det tempereres på ny.

Dypp skumbollene i den tempererte sjokoladen. Dryss med malt kanel gjennom en liten sikt. Sett skumbollene kaldt et par minutter, til sjokoladen har stivnet.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Jul med Price og Blomsterberg/DR