NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Skumboller med bringebærskum

Når skumbollene har fått stå en times tid dyppes de i temperert sjokolade og pyntes med frysetørket bringebær.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Skumboller med bringebærskum

Mette Blomsterberg lager skumboller med bringebærskum. Hun bruker frysetørkede bringebær i skummet og til pynt.

Slik gjør du

Kransekakemasse
Sukker og eggehviter røres sammen i en liten skål. La det trekke i en time så sukkeret løses opp.

Sukkerhviten tilsettes marsipanen litt etter litt, til massen er jevn. Den ferdige kransekakemassen has i en sprøytepose av stoff med en stjerneåpning. Sprøyt massen ut på bakepapir i store flate «stjerner», ca. 5 cm i diameter. Stekes ved 190 °C til de er gylne, ca. 10-12 minutter. Avkjøles helt i kjøleskap.

Bringebærskum
Gryte, termometer og bakepensel vaskes helt rene!

250 g sukker, vann og glukose has i gryten. Sett på høy varme. La gryten stå på høy varme til det koker for alvor og skru ned på middels varme. Ha kaldt vann i en skål og vask grytens sider med penselen som er dyppet i kaldt vann. Dette gjøres for å unngå at sukkeret krystalliseres og senere vil ødelegge karamellen. Det vaskes 3-5 ganger mens sukkeret kokes til karamell.

Kok karamellen til nøyaktig 117 °C og ta gryten av varmen. Mens karamellen kokes blandes 15 g sukker og eggehviter og piskes kort i en miksmaster.

Den varme karamellen helles i eggehvitene mens det piskes lett hele tiden. Skru miksmasteren opp på den høyeste hastigheten og pisk i ca. 6-8 minutter til skummet blir fast. Vend inn de 20 g frysetørkede bringebærene i skummet og rør forsiktig rundt til skummet blir godt blandet.

Ha skummet i en engangs sprøytepose med en stor glatt åpning. Sprøyt bringebærskummet på de kalde kransekakebunnene. La skumbollene hvile en times tid på kjøkkenbordet før de dyppes i temperert sjokolade. (Viktig: Se Temperert sjokolade) og straks drysses med frysetørkede bringebær. Sett skumbollene kjølig til sjokoladen har stivnet.

Tips

Les: Temperert sjokolade

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR