Skreimølje

Tradisjonell tilberedning av torsken fra Barentshavet. Stig Juelsen anbefaler skrei med lever og rogn.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Koking av skrei

Skjær fisken i pene serveringsstykker.

Kok opp vann tilsatt salt, 1/2 dl pr. liter vann. Trekk kjelen av plata og legg i fiskestykkene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 3 minutter til fisken er kokt.

Koking av lever

Rens leveren, del den i småbiter og legg den i en kjele.

Når torskeskivene er kokt tar man noe av kokekraften og øser over i kjelen der den ferdig rensede leveren ligger.

Kok det hele forsiktig opp og la trekke 2-3 minutter.

Koking av rogn

Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Kokeplast er også fint, da kan du pakke rogna fast inn så den holder formen godt.

Legg den i 1/2 l kokende vann tilsatt 1/2 ss salt. La den trekke i 20 - 40 minutter til rogna er ferdig kokt.

Tips

Anrett skreien på varme dype tallerkener med kokt torskerogn skåret i skiver og kokte mandelpoteter. Øs over litt levermølje og kokekraft og pynt med litt frisk gressløk.

Kilde: Stig Juelsen