NRK Meny
Mølje

Skrei med lever, rogn og poteter.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

Skreimølje

Mens skreimølje før var traust husmannskost for fiskere, særlig langs kysten av Nord-Norge, er den nå blitt en tidsriktig sunn og hipp festmat, som inntas i gode venners lag med god drikke til.

Slik gjør du

Skrei
Kok opp vann tilsatt salt og pepper.
Trekk kasserollen av platen og legg i fiskeskivene.
Sett kasserollen over varmen igjen og kok opp. Sett ned varmen og la fisken stå og trekke til den er ferdig, ca. 6 minutter.

Rogn
Vask rognen og pakk den inn i matpapir eller kokeplast for å unngå at den går i stykker.
Kok opp vann tilsatt salt. Sett ned varmen og la rognen stå og trekke til den er ferdig, ca. 20 minutter.

Lever
Rens leveren for hinner og tråder, del i små biter og legg dem i en kasserolle.
Når skreien er kokt øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren.
Kok forsiktig opp og la trekke i 2-3 minutter.
Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter.

Tips

Ha gjerne litt eddik i kokevannet til skreien, da blir den ekstra skinnende hvit, ca. 1 ss pr. liter vann. Noen har også litt eddik, løk og laurbærblad i kokevannet til leveren for smakens skyld.

Kilde: Godfisk.no