Laster innhold, vennligst vent..

Skrei, lever og rogn

Skreifisket i Lofoten og Vesterålen gir oss tilgang på havets herligheter. Prøv oppskriften på skreimølje fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Rogn

Vask rognen i kaldt vann. Pass på at hinnen rundt rognen er hel. Pakk rognen stramt inn i matpapir, og knyt endene sammen med hyssing.
Trekk rognen i lettsaltet vann ved ca. 90 °C i 20-40 minutter avhengig av størrelse.

Lever

Rens leveren godt for hinner og blodårer, det er enklest å bruke fingrene. Del opp leveren i små terninger og legg disse over i en liten kjele.
Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, pepper, 1 ts salt og 1 ts eddik. Varm opp til kokepunktet og skum av. La leveren stå å trekke et par-tre minutter ved siden av platen.

Torsk

Skyll torskeskivene godt i rennende kaldt vann. Kok opp vann med 1/2 dl salt og 1 ts eddik per. liter vann.
Ta vannet av varmen, legg i torsken og la skivene trekke i 6 - 10 minutter. Server den nytrukne torsken med rogna i skiver oppå og leveren ved siden av i sin egen kokekraft.

Tips

Server med kokte poteter, sitron og hakket persille. Ev. Sandefjordsmør eller en lys saus laget av kokekraften, fløte og meljevning som kan smakes til med sitron

Sandefjordsmør

Kok opp 2 dl fløte og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn 200 g smør i små terninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper.

Kilde: Lise Finckenhagen