NRK Meny
Skinkestek med cidersaus

Skinkestek med cidersaus.

Foto: Studio Dreyer-Hensley/www.matprat.no

Skinkestek med cidersaus

Skinkestek er den gode gamle klassikeren de aller fleste av oss kjenner. Vi har laget noen varianter av sauser og tilbehør til denne retten. Ta en titt og la deg friste!

Slik gjør du

Svinestek
Rut svoren.
Gni steken inn med salt og pepper – stikk i et steketermometer.
Del gulrøtter og løk i store biter og legg de i en form sammen med steken.
Tilsett cirka 7,5 dl varmt vann, og sett steken i forvarmet ovn ved 175 ºC.
Når steketermometeret viser 76 ºC er steken ferdig (2 1/2 – 3 timer). Har ikke svoren blitt sprø, kan du bruke grillen de siste minuttene.

La steken hvile mens du gjør ferdig tilbehør og saus.

Cidersaus
Finhakk løk og purre og fres det i en tørr panne et par minutter.
Hell på cider og la det koke godt inn.
Spe med kraft og la sausen koke inn til ca. halvparten.
Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt vann.
Smak til med ingefær, sitronsaft og ørlite sukker.

Grønnsakmiks
Del grønnsakene i strimler eller store biter.
Surr dem raskt i en varm panne i et par minutter.
Dryss med salt og pepper.

Solbærsaus
Fres finhakket løk i en kjele med smør.
Hell over kraft, solbærsirup og timian.
La sausen småkoke i cirka 10 minutter, og sil av.
Rør ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett jevningen mens du rører i sausen.
Gi det et oppkok og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Hasselbackpoteter
Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom. De skal henge sammen i bunnen.
Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.
Stek dem på 225 °C i 45 til 50 minutter, avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.
I stedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.

Tips

Server retten med cidersaus og grønnsakmiks.
For variasjon kan du en annen gang prøve solbærsaus og hasselbackpoteter som tilbehør.

Kilde: www.matprat.no