Laster innhold, vennligst vent..
Skånsk lapskaus

Laken som rødbetene ligger i lager fin farge på middagen.

Foto: Fra TV-serien Strömsö / YLE

Skånsk lapskaus på mormors vis

Trykkoker er nyttig til kjøtt som skal koke lenge. Pass på at du får det beste stykket av høyryggen, helst med bein. Min mormor pleide å koke kjøttet i ett stykke helt til det falt fra hverandre, sier Paul Svensson i TV-serien Strömsö.

Slik gjør du

Til denne lapskausen hadde Owe med seg friske laurbærblad. Det er stor forskjell i smaken på tørkede og friske, så hvis du tilfeldigvis har et laurbærtre hjemme bør du plukke noen blader derfra.

Tørk av kjøttet. Ha på salt og pepper. Brun kjøttet i stekepannen. Skrell to gulrøtter og to løk og gi dem litt bruning i stekepannen.

Legg kjøtt, grønnsaker og krydder i en trykkoker. Slå på kraft og 2 dl av rødbetsaften så det dekker. Husk å ikke gå over maksstreken i trykkokeren. Kok til kjøttet er så mørt at det faller fra hverandre, ca. 40 minutter. Ta ut kjøttet og sil kraften.

Grønnsakene som ga smak til kraften er vanligvis kokt i stykker. Derfor bør du koke nye grønnsaker til gryten.

Kok inn kjøttkraften. Tykne kraften med maisenna og smak til med salt og hvit pepper. Skrell og kok potetene og resten av gulrøttene og løken i saltet vann med en smørklatt og persillestilker.

Finhakk persillen. Legg alle grønnsakene i en stor gryte. Skjær rødbetene i båter og legg dem i gryten. Hell på kjøtt og saus. Dryss med persille.

Tips

Flere oppskrifter: Hygge i Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Strömsö, YLE